Inicijativa mladih poziva državne institucije u Srbiji da po hitnom postupku sprovedu istragu i privedu pravdi huligane koji su u gradovima širom Srbije demolirali i spaljivali islamske verske objekte i demolirali imovinu čiji su vlasnici Albanci i Bošnjaci. Država je dužna da na teritoriji pod njenom efektivnom kontrolom obezbedi sigurnost i ravnopravnost svih građana bez obzira na etničku i versku pripadnost. Inicijativa mladih očekuje od državnih organa, pre svega policije da učine sve što je u njihovoj moći da spreče nasilje prema pripadnicima manjinskih zajednica, novinarima, nevladinim organizacijama i diplomatskim predstavnicima drugih država.

Petnaest minuta posle ponoći, u noći između 17. i 18. marta, grupa nasilnika zapalila je objekte islamske verske zajednice u centru Beograda. Nasilnici su demolirali džamiju i druge objekte, a policija nije reagovala. Vatrogasne ekipe su tek u dva sata posle ponoći uspele da reaguju i ugase požar. “Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji”, “Ajmo, ajde svi u napad” samo su neke od poruka koje su se mogle čuti. Iz snimaka koje je napravila TV Pink jasno se videlo da su nasilnici nisu privedeni, već da je sa njima pregovarano. Iz okolnih kafića se u vreme dok su goreli islamski verski objekti čula glasna muzika sa nacionalističkim porukama.

Iste večeri, huligani su u Nišu, oko 23 sata zapalili džamiju koja se nalazi u centru grada. Uzvikujući parole sa pozivima na linč nasilnici nisu dozolili vatrogasnim ekipama da reaguju. Četrdesetak minuta posle ponoći grupa od pedesetak nasilnika je demolirala prostorije novosadske islamske zajednice pozivajući na nasilje i mržnju.

Mediji u Srbiji nisu na odgovarajući način izveštavali o događajima. Većina TV stanica davala je prostora izjavama političara koji nisu osuđivali nasilje ili su ga pravdali nasiljem koje se dešava na Kosovu. Potreba za prestankom nasilja u Srbiji pravdala se time “što su Srbi nebeski narod” i ” da pokažemo da nismo necivilizovani kao Albanci”. Narednog dana, na Vladinoj konferenciji za štampu, premijer i predstavnici Vlade su propustili da jasno osude nasilje i napade na imovinu koje i dalje traje.

Inicijativa mladih očekuje od policije da spreči nasilje, a u slučajevima kada su izvršena krivična dela, da odmah pronađe i uhapsi počinioce. Državni organi, mediji i svi predstavnici političkog i javnog života moraju jasno osuditi svaki akt nasilja, širenja mržnje i netrpeljivosti usmeren prema svakom građaninu Srbije ili državljanima drugih zemalja koji se nalaze u Srbiji.