23. aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, pogođena je i zgrada RTS-a u Aberdarevoj ulici u Beogradu. Tom prilikom 16 radnika Radio televizije Srbije izgubilo je život.

Odgovornost za njihovu smrti, prema sudski utvrđenoj činjeničnoj istini, snosi bivši direktor Radio televizije Srbije Dragoljub Milanović, koji uprkos tome što je imao jasnih saznanja da će zgrada televizije biti bombardovana, nije o tome obavestio svoje zaposlene.

Dragoljub Milanović, kao i sam zločinački režim Slobodana Miloševića, u kojem je tada ministar informisanje bio Aleksandar Vučić, odlučili su da žrtvuju nevine ljude.

Povodom 20 godina od zločina, 23. aprila 2019. godine u 02:04 i u 14:04, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom prisustvovaće komemoraciji ubijenim radnicima Radio televizije Srbije, ispred spomenika “Zašto?” i ovom prilikom iskazati saosećanje i solidarnost sa porodicama ubijenih. Komemoraciji će takođe prisustvovati žene iz zajednica žrtava i preživelih iz Bosne i Hercegovine iz Srebrenice, područja Zvornika (Đulići, Klisa, Sapna), iz Hrvatske (Zagreb i Novska), kao i aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz Srbije.


Kao i prethodnih godina i ovog 23. aprila:

  • Odaćemo poštu ubijenim radnicima RTS-a,
  • Izrazićemo saosećanje i solidarnost sa porodicama ubijenih,
  • Uputićemo ponovo zahtev vlastima države Srbije da obeštete porodice žrtava i da priznaju svoju odgovornost za ovaj zločin.

I ovom prilikom izražavamo ogromno poštovanje ženama – žrtvama ratnih zločina sa prostora bivše Jugoslavije koje su svoju tragediju i bol pretvorile u zajedničku borbu za mir i pravdu, izvan i iznad svih državnih granica i podela.