Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zajednički osuđuju neosnovano zadržavanje građana Kosova u Srbiji.

Takve akcije policije bude sumnju u politički motivisana i pravno neosnovana zadržavanja koja su zabranjena zakonima i međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava na koje se Srbija obavezala potpisivanjem Evropske konvencije o ljudskih pravima.

U svetlu nedavnih dešavanja, neopravdano pritvaranje kosovskih policajaca kao i slične jednostrane akcije direktno podrivaju proces normalizacije i produbljuju jaz između dva društva. Ova akcija se dogodila ubrzo nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala kadidaturu Kosova za članstvo. Neposredno pre gorepomenutih hapšenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu 14. aprila tokom vojnih vežbi izjavio da „svi vi što gazite ustavni poredak Srbije, svi vi koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način – odgovaraćete za to, svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to”. Izjava Vučića i kasnija hapšenja naglašavaju tenzije i mere odmazde koje se sprovode.

YIHR Srbija i YIHR Kosovo zajednički pozivaju vlasti Srbije i Kosova da se posvete ovim pitanjima kroz dijalog, poštujući prethodno potpisane sporazume kao što su sporazum o slobodi kretanja, koji je u ovom slučaju jasno prekršen od strane Srbije. Sprečavanje građana Kosova da slobodno prolaze kroz zemlju i njihovo zadržavanje u Srbiji je neprihvatljivo, kao što je neprihvatljiv nedostatak političke volje Srbije i Kosova da u potpunosti sprovedu Ohridski sporazum (2023) i druge postignute sporazume u procesu normalizacije.

Zabrinjavajuća je i činjenica zadržavanje kosovskih policajaca 17. aprila među kojima je bio i zamenik direktora kosovske policije Dejan Janković, posebno imajući u vidu otmicu trojice kosovskih policajaca iz juna meseca 2023. godine. Više javno tužilaštvo u Kraljevu naknadno je optužilo trojicu pripadnika kosovske policije za navodnu nedozvoljenu proizvodnju, posedovanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Sa druge strane, istraga oko same otmice pripadnika kosovske policije ostaje nerešena, bez ključnih detalja o identitetu izvršioca i načinu na koji su pripadnici policije nasilno uklonjeni sa Kosova i prevezeni u Srbiju. Manjak objašnjenja i ozbiljnost incidenta dodaju sloj kompleksnosti i tenzije u regionalne odnose.

Shodno tome, izjave predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić u kojima izražava očekivanja međunarodnih pohvala za postupke srpske policije 17. aprila, su neprimerene i ne služe duhu normalizacije odnosa dve zemlje.