Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da je neprihvatljiva izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kojom je izjednačio skup Srpske radikalne stranke i najavljeni kontraminng pojedinih opozicionih partija i najavio zabrane svih skupova.

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj izrazio je ambiciju da u Hrtkovcima ponovi ono što je sud ispravno okarakterisao kao zločin protiv čovečnosti, i da nastavi svoju sramnu šovinističku tiradu. Ministar Stefanović, kao i svi ostali visoki zvaničnici Srbije, ima obavezu da se jasno suprotstavi Šešeljevoj politici, jer predstavlja suštu suprotnost normalnoj, uređenoj, savremenoj Srbiji.

Zabrana javnih okupljanja mora biti mera kojoj država pribegava samo u izuzetnim situacijama, što Šešeljev skup u Hrtkovcima sigurno jeste, ali se nikada ne sme staviti znak jednakosti između ratnih zločinaca i onih koji mu se suprotstavljaju. Policija treba da zaštiti građane ne samo od potencijalnih sukoba, već posebno od Šešeljeve retorike i politike koja ugrožava sve nacionalne manjine u Srbiji, ali i sve one koji drugačije misle od ratnog zločinca Šešelja.