Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo oštro osuđuju zabranu utakmice ženskih juniorskih rukometnih reprezentacija Srbije i Kosova, usled pretnji navijačkih grupa.

Vlada Republike Srbije se, nažalost, još jednom povukla pred nasilnim i destruktivnim delom društva, a na štetu onih koji baštine vrednosti mira, dijaloga i saradnje. Mladim ljudima, ovoga puta sportistkinjama, kontinuirano se oduzima prilika za normalan život, zajednički rad i takmičenje.

Oni koji su ugrožavali opštu bezbednost ili bezbednost sportistkinja moraju biti procesuirani. Institucije moraju poslati jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati, i da pretnje nasiljem neće uticati na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova se ne može postići samo u Briselu između dva predsednika. Do istinske normalizacije će doći tek kada se dva društva približe, kroz komunikaciju i saradnju, koju ekstremne grupe onemogućavaju.

Inicijativa mladih Srbija i Inicijativa mladih Kosovo će nastaviti da stvaraju prilike za mlade ljude iz oba društva da se upoznaju, razgovaraju, stvaraju i rade zajedno. Naše organizacije će podržaće svaki napor zvaničnih Beograda i Prištine koji idu u tom pravcu.