Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahteva od predstavnika državnih institucija da se jasno odrede prema talasu nasilja protiv nevladinih organizacija. Najnoviji slučaj premlaćivanja advokata Odbora za ljudska prava Leskovac Dragutina Vidosavljevića svedoči o kriminalizovanosti institucija i o nepostojanju volje da se u Srbiji uspostavi pravna država.

Saopštenje MUP-a Srbije u kome se odgovornost za premlaćivanje prebacuje na žrtvu je sraman pokušaj opravdavanja golog nasilja i protivpravnog delovanja policije u Srbiji. To je još jedan u nizu postupaka koji jasno ukazuju da je klima linča koja se stvara protiv nevladinih organizacija organizovana i podržana od strane institucija sistema. Podsećamo javnost da niko od predstavnika nadležnih institucija nije reagovao na saopštenje osam nevladinih organizacije u kom se navode primeri napada na civilni sektor u Srbiji. YIHR zahteva od Predsednika, Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije da istupe u javnosti i da se jasno odrede prema ovim događajima. Time bi na nedvosmislen način pokazali da li su spremni da stanu u zaštitu građana Srbije i otvorenog društva za koje se deklarativno zalažu.

Nevladine organizacije pružaju veliku pomoć u razvoju institucija, štiteći građane i boreći se za uspostavljanje tranzicione pravde i priznavanje istine o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava u prošlosti. Zauzvrat, predstavnici države diriguju javno orkestriranom kampanjom protiv najistaknutijih predstavnika civilnog sektora u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije. Ukoliko se ova kampanja nastavi, biće to jasan znak da je državna struktura izabrala put koji vodi u izolaciju i rušenje demokratskog uređenja.