Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) poziva Policijsku upravu grada Beograda, MUP-a Srbije da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju zabrani i spreči skup neonacističke organizacije “Zentropa Srbija” koja je najavila okupljanje za subotu, 4. februara u Beogradu od 18 h na uglu ulica Simine i Knjeginje Ljubice povodom obeležavanja smrti kolaboracioniste Milana Nedića. Zahtevamo od nosilaca najviših javnih funkcija vlasti da jasno osude ovakve skupove kojima se slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu. 

Milan Nedić bio je predsednik kvislinških vlada u okupacionoj Srbiji, koji je i pre Drugog svetskog rata bio antisemita. Neprihvatljivo je predstavljanje kvislinga kao “spasioca srpskog naroda” čije su vlade donosile rasne propise i sprovodile politiku segregacije i progona protiv pripadnika jevrejske i romske zajednice ali i izvršile brutalne ratne zločine nad simpatizerima partizanskog pokreta širom Srbije. Normalizovati slavljenje Milana Nedića, saučesnika u holokaustu i aktima genocida koje su nacisti sproveli znači brisanje sećanja na žrtve logora na Starom Sajmištu, Topovske šupe i Banjice kao i drugih mesta stradanja. Instrumentalizacija kulture sećanja na Holokaust u Srbiji koja ide ruku pod ruku sa zatiranjem antifašističkog nasleđa, koja ima za cilj da umanji i negira odgovornost domaćih kolaboracionista za učešće u genocidu nad Jevrejima i Romima, vetar je u leđa za nasilje nacističkih grupa u Srbiji. 

Intenziviranje napada na antifašistkinje i antifašiste u Srbiji, posebno u Novom Sadu, kao i nedavno ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta samo su poslednji rezultati ove sprege poricanja odgovornosti domaćih kolaboracionista za Holokaust i današnjeg nasilja profašističkih grupa. Podsećamo da je novembra 2021. godine zgrada Jevrejskog groblja u Beogradu napadnuta razbijanjem stakla i ubacivanjem sekire u istu prostoriju. Povodom učestalosti ovih napada, predsednik Evropske jevrejske zajednice, rabin Menačem Margolin u pismu predsedniku Srbije izrazio je zabrinutost za bezbednost jevrejske zajednice u Srbiji i zahtevao hitan sastanak sa njim.    

Na cermoniji početka radova na izgradnji Memorijalnog centra “Staro Sajmište”, jula 2022. godine, Aleksandar Vučić je izjavio da je Staro Sajmište bilo “pod teškim naslagama zaborava”, te da, srpsko društvo “konačno figurativno i stvarno oslobađa Sajmište”. Ukoliko je predsedniku Republike zaista stalo do kulture sećanja na žrtve logora Staro Sajmište, a ne do selektivne amnezije onda očekujemo osudu svakog oblika slavljenja antisemitizma i zločina kolaboracije – od ploče Aćif Efendiji do skupova koji slave Milana Nedića.    

Godinama se neometano održavaju okupljanja neonacista na godišnjicu smrti Milana Nedića po Srbiji. U Novom Sadu to je bio slučaj 2021. godine, kada je ispred Uspenske crkve 5. februara iste godine grupa fašista pevala u čast Nedića i Dimitrija Ljotića, komandanta ZBOR-a. Dodatni pokazatelj revizionističke zloupotrebe antifašizma predstavljalo je puštanje koračnica ZBOR-a na zvaničnoj državnoj manifestaciji obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, 9. maja iste godine. Dodatno zabrinjava činjenica da je ove godine na okupljanje u Beogradu, pozvala neonacistička organizacija čiji članovi su početkom 2022. godine antifa klub “Crni Ovan” u Novom Sadu obili, opljačkali izleplili svojim obeležjima. Polovinom januara ove godine, isti klub napali su maskirani napadači naoružani bokserima, palicama i mačetom., a u napadu su povređene dve osobe.  

Kako je ranije pisao Radio Slobodna Evropa, osoba povezana sa grupama “Zentropa Srbija” i “Nacionalni srpski front” je Marko Gajinović. Protiv Gajinovića i još nekoliko lica 2018. godine podnete su krivične i prekršajne prijave od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zbog toga što su 4. februara iste godine, na skupu koje su organizovale ekstremističke organizacije “Srbska čast” i “Srpski carostavnik”, isticali nacističke i fašističke simbole slaveći kolaboracionistu Milana Nedića. Gajinović je ujedno i zastupnik udruženja “Klubom 451”, mesta gde je za 12. mart prošle godine bio najavljen koncert muzičarke Eviger Šturm, koja pored ostalog u svojim pesmama slavi SS jedinice. Nakon zahteva SKOJ-a i YIHR Srbija MUP-u Srbije da zabrani ovaj skup, koncert je otkazan ali ne i zabranjen.