U nedelju 11. jula, u 20.30h, u parku pored Predsedništva Srbije, u miru i tišini, upalićemo sveće za žrtve genocida u Srebrenici.

Na taj način, aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava nastavljaju borbu za drugačiju Srbiju, koja će se suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve.

Prethodnih godina su mirovni aktivisti zahtevali da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, da se u Beogradu podigne spomenik žrtvama i predlagali niz drugih poteza kojima bi Srbija izrazila poštovanje za žrtve i osudu za zločince.

Kao alternativu zvaničnom narativu negiranja i nepoštovanja prema žrtvama Srebrenice, u Beogradu će uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida. Idejno rešenje virtuelnog spomenika, Život je ono što sanjaju mrtvi, autorke Mie David, pobedničko je rešenje artivističkog konkursa “Nikome se ne ponovilo”, izabrano od strane žirija koji su činili umetnici Nikola Ljuca, Vladimir Miladinović i Bojan Hadžihalilović.

Konkurs su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a podržalo Savezno ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Virtuelni spomenik u čast žrtava genocida neće biti moguće uništiti, sabotirati, poniziti – što je učestala praksa desničarskih i neonacističkih organizacija prema svim komemorativnim događajima, uključujući i otvaranje izložbe “Duša Srebrenice”, kao i sinoćno stajanje Žena u crnom na Trgu Republike.

Nažalost, komemoracija genocida u Srebrenici, izraz poštovanja i pamćenja žrtava genocida, kao i pozivi na odgovornost zločinaca i apelovanja za pravdu za žrtve organizovani su u Srbiji samo od strane mirovnih aktivistkinja i aktivista.

Živimo u atmosferi u kojoj vlasti u Srbiji potpuno otvoreno i direktno negiraju genocid u Srebrenici i presude međunarodnih sudova, bez uvijanja koje je bilo karakteristično u prethodnim decenijama. I dvadeset šestu godišnjicu genocida u Srebrenici zvanični Beograd i Srbija neće dostojanstveno obeležiti, već zloupotrebiti u cilju učvršćivanja nacionalističke ideologije “srpskog sveta”. Ideologija “srpskog sveta” nije ništa drugo nego preimenovani projekat “velike Srbije” – politike koja je inspirisala i podržavala genocid u Srebrenici i brojne ratne zločine na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova.