fbpx

Poziv na komemoraciju za žrtve genocida u Srebrenici

20:00
11.07.2024 -
Beograd

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) obeležiće 29. godišnjicu genocida u Srebrenici i iskazati empatiju sa preživelima i porodicama žrtvama u četvrtak, 11. jula, u 20h u parku između Skupštine grada Beograda i Predsedništva Srbije na Andrićevom Vencu. Zajedno sa građanima i građankama Republike Srbije ćemo paljenjem sveća odati počast ubijenima i iskazati empatiju sa preživelima i porodicama više od 7 000 bošnjačkih žrtava.

Presude međunarodnih sudova okvalifikovale su masovna kršenja ljudskih prava u i oko Srebrenice u julu 1995. godine kao genocid. Naša prošlost i dalje se koristi kao najveći katalizator nasilja. Verujemo da je važno da nosioci najznačajnihjih javnih funkcija u Srbiji pokažu spremnost na delovanje koje bi predstavljalo odlučan korak u suprotstavljanju negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Takođe, važno je da se nastave procesuiranja za ratne zločine i utvrdi odgovornost svih pojedinaca koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. 

U mesecima iza nas svedočili smo organizovanoj kampanji negiranja genocida, napada na branitelje i braniteljke ljudskih prava koji su pozivali vlasti u Srbiji da podrže usvajanje Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, kao i niz kampanja uperenih protiv civilnog društva. 

Najviši državni zvaničnici Republike Srbije u svojim nastupima negirali su sudski utvrđene činjenice, obmanjivali javnost da se narod proglašava genocidnim, izbegavajući priliku za otvoreni razgovor o prošlosti i odgovornosti za genocid počinjen u istočnoj Bosni i Hercegovini. 

Još jednom, pozivamo institucije Republike Srbije da prihvate Rezoluciju Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici i primene njene preporuke, uključujući i onu o proglašenju 11. jula za dan sećanja na genocid u Srebrenici.