Izložba „Ovo je Prajd“, koja je trebalo da bude otvorena 18. decembra u 18.30 časova u Gradskoj biblioteci „Simeon Piščević“ u Šidu, i da bude postavljena do 23. decembra, zabranjena je od strane direktorke biblioteke Slavice Varničić.

Fotografije sa ovogodišnjeg beogradskog i osječkog Prajda koje su činile izložbu uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obavešteni dva sata pre zvaničnog otvaranja.

Ova izložba je trebalo da bude deo programa festivala „Mesec ljudskih prava“ koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava. Do sada je festival održan u Subotici, Apatinu i Bačkoj Palanci a celokupan program u Šidu trebalo je da se održi u prostorijama biblioteke.

U biblioteci je predviđeno održavanje debate na temu „Proterivanje Hrvata iz Srema“, predstavljanje projekta „Nepodobni građani“ Vojvođanskog građanskog centra, a nakon toga i otvaranje izložbe „Ovo je Prajd“. Održavanje svih aktivnosti bilo je unapred odobreno od strane direktorke Gradske biblioteke Slavice Varničić, koja je svoju odluku promenila neposredno pre početka programa.

Pozitivni koraci koji su napravljeni u Beogradu u septembru ove godine uveliko gube na značaju ukoliko samovolja čelnika pojedinih javnih institucija ima veću snagu od snage zakona.

Nakon pola sata od postavljanja izložbe, nešto pre 16 časova, organizatori su primili poziv od direktorke biblioteke koja im je rekla da je izložba skinuta i da ih čeka spakovana u biblioteci. Navodni razlog za skidanje izložbe je bio taj što su „oštetili zid“, iako su postavljanje izložbe organizatori započeli uz prisustvo zaposlenih u biblioteci. Zatim je održan sastanak na kojem je direktorka biblioteke saopštila da nijedna od tri planirane aktivnosti ne može da se održi u prostorijama biblioteke.

Desetak aktivista i aktivistkinja Inicijative su, kao reakciju na ovu homofobičnu i diskriminatornu odluku, organizovali ad hok akciju na ulicama u centru Šida. Sa eksponatima zabranjene izložbe „Ovo je Prajd“ oni su se fotografisali ispred Gradske biblioteke, Gradske opštine i u Gradskom parku.

Aktivisti i aktivistkinje su direktorki Gradske biblioteke poslali jednu od fotografija sa izložbe, sa porukom: „Draga direktorka, jači smo od Vaše cenzure. Vaša Inicijativa“.

Tužno je da u godini kada je u Srbiji održana prva mirna Parada ponosa, direktorka jedne edukativne institucije zabranjuje izložbu koja predstavlja fotografije sa ovog događaja.

Pozitivni koraci koji su napravljeni u Beogradu u septembru ove godine uveliko gube na značaju ukoliko samovolja čelnika pojedinih javnih institucija ima veću snagu od snage zakona.

Zbog ove homofobične reakcije Inicijativa zahteva izvinjenje direktorke Varničić, pre svega LGBT populaciji, kao i javnu osudu od strane ministra kulture i informisanja koji je lično podržao Paradu ponosa i učestvovao u samoj šetnji.

Inicijativa poziva i sve ostale nosioce javnih funkcija, koji nekoliko dana pred Paradu ponosa govore da se borba za prava LGBT populacije ne sme završiti na samoj šetnji beogradskim ulicama, da reaguju na ovaj akt diskriminacije.Pismo direktorki - YIHR

Festival “Mesec ljudskih prava” je deo projekta Europe Equals Equality koji je podržan od strane IPA fondova Evropske unije i deo je programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.