Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedinci za koje sandžački mediji navode da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Inicijativa poručuje – ako je to istina, već sutra ne smeju biti policajci. 

Tekst Sandžak pressa o incidentu. 

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od Tužilaštva i od MUP-a da hitno pokrenu odgovarajuće postupke protiv pripadnika MUP-a koji pevaju najmorbidniju nacionalističku pesmu “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”. Ova pesma predstavlja zvučnu podlogu za spomenik Ratku Mladiću koji i dalje stoji u Njegoševoj ulici, kao i za vojnu spomenicu Vinku Pandureviću.    

Pojedinci koji pevaju ovu pesmu u javnosti, niti jedan dan više ne smeju biti pripadnici policije. Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume. Iako se jedan od prisutnih policajaca koji je organizovao slavlje na kome se pevala ova pesma, Dragan Zeković, javno izvinio putem objave na Facebook-u, epilog ovog slavljenja genocida i ratnih zločina mora biti u odlukama sudova i disciplinskim kaznama MUP-a, a ne na društvenim mrežama. 

Ukoliko istinski želi da unapredi poverenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka, zvanični Beograd mora da rasvetli do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privede pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce ovih zločina, ali i da prizna i obešteti žrtve i njihove porodice.

Zahtevamo da MUP hitno obavesti javnost o postupcima koji su preduzeti protiv pripadnika MUP-a sa snimka. Ukoliko ministarstvo koje vodi portparol Srpskog sveta Aleksandar Vulin ne reaguje, jer se ministar slaže sa porukama koje šalje ova pesma –  očekujemo od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtev za razrešenje ministra Vulina i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima obezbedi da se utvrdi odgovornost pripadnika MUP.