Platforma “Tri slobode” zahteva od nadležnih institucija da jasno i nedvosmisleno garantuju bezbedno održavanje “EuroPride 2022”, zakazano za septembar 2022. godine. Javne poruke predsednika Republike i mandatarke za sastav nove vlade o nemogućnosti održavanja ovog skupa iz bezbednosnih razloga ne predstavljaju “odluku države”, već nezakoniti pritisak na nadležnu instituciju (MUP) da zakazano okupljanje zabrani, što  stvara porazan utisak da država nije u stanju da obezbedi čak ni fizičku sigurnost svojih građana.

Nezavisno od toga da li se kao merodavna uzme najava predsednika Republike da će ova manifestacija biti “odložena ili otkazana”, ili izjava mandatarke za sastav nove Vlade da je u pitanju samo “molba organizatorima”, manipulacija ovim pitanjem stavljanjem u kontekst ugrožavanja državne bezbednosti i energetske krize podriva osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, uključujući i pravo građana i građanki na slobodu mirnog okupljanja. 

Podsećamo da se ljudska prava i slobode mogu ograničavati samo iz razloga propisanih Ustavom u zakonom propisanoj proceduri, za šta u ovom slučaju ni predsednik Republike, kao ni mandatarka, nemaju nikakva ovlašćenja. Svaka izjava državnih zvaničnika kojom se obeshrabruje organizacija javnih okupljanja predstavlja neopravdano zadiranje u ovu slobodu. 

Bez obzira da li će nadležni državni organ doneti rešenje o zabrani „EuroPride 2022“, šteta je već naneta stvaranjem predstave među građanima da njihova ljudska prava ne zavise od jasno propisanih i predvidivih procedura i zakona, već od nepredvidive i promenljive volje nenadležnih državnih funkcionera. Platforma Tri slobode poziva na solidarnost sa svim građanima i građankama iz LGBT+ zajednice u borbi za ravnopravno uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Beograd, 29. 8. 2022.

 

Potpisnice:

Građanske inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Nezavisno udruženje novinara Srbije 

Beogradski centar za ljudska prava

Trag fondacija

Inicijativa mladih za ljudska prava 

Novi optimizam

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Fondacija Slavko Ćuruvija

Centar za praktičnu politiku

CRTA

Catalyst Balkans

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Transparentnost Srbija

Autonomni ženski centar

Partneri za demokratske promene Srbija