U susret sastanku predsednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje: “Dok se naša društva kreću putem saradnje, političari se trude da koče taj proces.”

Hrvatskoj i Srbiji potrebni su dijalog i saradnja. Odgovorno vođeni dijalog najviših državnih zvaničnika o problemima koji proizilaze iz ratova devedesetih pretpostavka je za pomirenje među našim društvima i stvaranju dobrosusedskih odnosa. Iako predsednici nisu kroz svoje dosadašnje političko delovanje učinili dovoljno za izgradnju poverenja između dve države, pozdravljamo inicijativu predsednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović da zajedno s predsednikom Vučićem pokuša da nastavi dijalog o otvorenim pitanjima.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava na štetnost pritisaka i kontaminacije procesa dijaloga kojima svedočimo već duže vreme, a koji se ovih dana intenziviraju pred susret predsednice Grabar Kitarović i predsednika Vučića. Istrajnim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Srbije kao i oba predsednika želi se ukazati na to da je saradnja dveju država nemoguća i da je sukob jedini mogući odnos. Time ograničavaju društvo koje već živi suživot, razvija ekonomsku, kulturnu, sportsku, civilnu i druge oblike suradnje.

Najveću prepreku za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduslov rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske predstavlja besramno politizovanje prošlosti i političari koji nisu jasno osudili, niti prestali sprovoditi isključive nacionalističke politike iz devedesetih godina.

Iz toga razloga osuđujemo sve izjave i postupke upućene ovih dana iz Hrvatske i Srbije kojima se dodatno otežava rešavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim. Pritom posebno mislimo na izjave predsednika Vučića kojom traži moratorijum na pitanja iz prošlosti, predsednice Grabar Kitarović koja poručuje da će još puno vode proteći Dunavom dok naše zemlje postanu prijateljske, ministra Vulina koji poseže za animozitetima iz još dalje prošlosti ne bi li demonstrirao nemogućnost suradnje te na postupanja premijera Plenkovića koji na konsultacije poziva osobu protiv koje se vodi krivični postupak zbog počinjenih ratnih zločina nad srpskim civilima. Ovakvi postupci ne samo da trenutno otežavaju rešavanje problema, već sadašnjim i budućim generacijama u Srbiji i Hrvatskoj onemogućavaju da zajedno rade na poboljšanju bilateralnih odnosa.

Pozivamo predsednike Hrvatske i Srbije da o otvorenim pitanjima među kojima su: položaj nacionalnih manjina,  procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve te rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost provedu ozbiljan, odgovoran i celovit dijalog koji će rezultirati konkretnim politikama.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija