Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pismo Borisu Tadiću, novoizabranom predsedniku Srbije, zahtevajući od njega da se na dan inauguracije odredi prema masakru u Srebrenici i time prekine devetogodišnje ćutanje Beograda o tom gnusnom zločinu.

Na dan genocida u Srebrenici 11. jula, Srbiju očekuje inauguracija predsednika Srbije koji je izabran na poslednjim izborima, a na nekoliko stotina kilometara od zgrade parlamenta majke, sestre i rođaci srebreničkih žrtava obležavaće devet godina od genocida u Srebrenici.

S obzirom na činjenicu da je osnovni uslov za uključivanje Srbije u evropske tokove suočavanje sa prošloću, i informisanje građana o teškim zločinima počinjenim za vreme vladavine Slobodana Miloševića, od novoizabranog predsednika se očekuje da jasno izrazi stav o teškim kršenjima ljudskih prava u prošlosti.

«Gospodine predsedniče, govorili ste u predizbornoj kampanji da se mora krenuti napred u budućnost, ali jedan od osnovnih uslova za to, čega ste verujemo svesni, vraćanje ljudskog dostojanstva onima koji su žrtve zločinačkog poduhvata na prostoru bivše Jugoslavije. Imate nesvakidašnju priliku da jasno pokažete put kojim će se Srbija voditi. Na Vama je da odlučite hoće li vaša retorika biti pomirljiva i poricati postojanje zločina, ili ćete doprineti procesu uspostavljanja istine. Smatramo da građani od Vas očekuju ono drugo i zato je važno da progovorite o zločinima koji su u naše ime počinjeni», navodi se u pismu predsedniku Srbije.

11. jula u Srebrenici se obeležava devet godina od ubistva preko osam hiljada Bošnjaka. Za ovaj masakr pred Tribunalom u Hagu osuđen je general Radislav Krstić, i njegovom presudom je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.