Dvadeset pet mladih aktivista i novinara iz Srbije prethodne nedelje pohađali su seminar “Prakse sećanja na genocid u Srebrenici” koji se održao u Memorijalnom centru Potočari, a koji su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD.

Prvi dan seminara počeo je u prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava gde je pravnik Dušan Jovanović učesnicima iz cele Srbije održao predavanje o političkom kontekstu i strateškim pitanjima, koja su prethodila najstrašnijem zločinu na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, nakon čega se seminar nastavio u Srebrenici. 

Mladi učesnici imali su priliku da obiđu Memorijalni centar, mezarje (groblje) na kom su sahranjene žrtve genocida, kao i da čuju lične priče ljudi koji su preživeli genocid i u njemu izgubili članove porodice. 

Kustos Memorijalnog centra Azir Osmanović sproveo je grupu kroz izložbu “Koracima onih koji (ni)su prešli”, koja dokumentuje mesta gde su izbeglice iz zaštićene zone Srebrenica pokušale da se sakriju ili da pobegnu na slobodnu teritoriju, među kojima je najviše onih koji to nisu uspeli. 

Takođe, prisustvovali su predavanju arhitekte i umetnice Mie David o umetničkim praksama u službi komemoracije genocida i drugih ratnih zločina, kao i predavanjima novinara Dinka Gruhonjića o odnosu Srbije prema genocidu u Srebrenici i načinu na koji treba izveštavati o genocidu u Srebrenici. 

Seminar je organizovan u okviru projekta “Zagovaranje, artivizam, obrazovanje – nema mesta poricanju genocida u Srebrenici”. Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Nemačka podržava napore u uspostavljanju participativne kulture sećanja, regionalne saradnje i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.