Petnaest mladih iz cele Srbije učestvovalo je na trodnevnoj obuci u okviru programa “Pravi heroji” od 23. do 25. februara u Beogradu. U toku obuke mladi su imali priliku da se upoznaju sa istraživačkim radom, pisanjem priča i scenarija i produkcijom podkasta.

Program “Pravi heroji” nastao je u želji da se u javnom diskursu kreira prostor za priče koje su istisnute iz dominatnog narativa, a kojima se ističe važnost brige za “drugog”, mirovnog delovanja i empatije. Cilj projekta je da uključi mlade u proces redefinisanja koncepta “herojstva” tako što će ih upoznati sa neispričanim pričama onih koji su se protivili sukobima i neprijateljstvu. Radom na projektu mladi čuvaju ove priče od zaborava, neguju kulturu sećanja i potpomažu proces pomirenja na Zapadnom Balkanu. 

Trening su otvorili Anja Zloporubović, programska koordinatorka i Luka Božović, rukovodilac programa u Inicijativi mladih za ljudska prava gde su se upoznali sa učesnicima/cama, objasnili dalji plan rada na projektu i istakli važnost podkasta kao forme za širenje priče. U toku prvog dana su učesnici/ce imali/e priliku i da se upoznaju sa pričama nekih od ličnosti na kojima će bazirati svoj podkast.

Drugi dan obuke započet je predavanjem Nemanje Stjepanovića iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Stjepanović je kroz svoje predavanje ukazao na važnost nove generacije u prevenciji rata, kao i na problematiku romantozivanja rata. Govoreći o “običnim ljudima” Stjepanović ukazuje na činjenicu da su oni mogli da biraju da li će iskoristiti svoj glas za jedan human čin ili će prećutati, ali da je izbor koji su doneli ono što ih čini herojima. Dan je nastavljen predavanjem Jovane Kolarić, istraživačice Fonda za humanitarno pravo, koja je učesnicima govorila o sprovođenju intervjua i radu sa žrtvama i pružila im uvid u to gde mogu da potraže relevantne informacije. Drugi dan obuke je zatvoren radionicom koja je pokrila proces pisanja istraživačke priče, a koju je vodila Ivana Jeremić, novinarka BIRN-a.

Trećeg dana obuke učesnici i učesnice su razgovarali sa Biljanom Srbljanović, dramaturškinjom i profesorkom Fakulteta dramskih umetnosti, koja je održala interaktivnu radionicu o pisanju scenaria na osnovu istraživačke priče. U nastavku dana, učesnicic/e su se upoznali sa svojim budućim mentorom Petrom Klaićem, novinarom “O Radija” i voditeljem nagrađivanog storytelling podkasta Radio Grafitti. Klaić je ukazao na važnost načina na koji pričamo priču i upoznao ih je sa tehničkim aspektima produkcije podkasta čije poznavanje je neophodno za uspešan podkast. On je istakao da se kroz storytelling koji se koristi u podkastu mora izazvati emocija kako bi on služio svojoj svrsi. 

Dan je završen emotivnim razgovorom sa Radetom Aleksićem, ocem Srđana Aleksića. 

Vi, koji želite da Srđanovo delo živi, da postoji, vi ste heroji”, poručio je Aleksić učesnicima i učesnicama.

U nastavku programa “Pravi heroji” učesnici/ce će iskoristiti stečeno znanje kako bi priče, o ličnostima koje su se protivile ratovima, u formi podkasta i stigle do šire javnosti.

*Ovaj projekat finansiran je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Italije i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ove vesti odgovornost je Inicijative i ni na koj način ne predstavlja stav Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje.