Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) na godišnjice zločina u Bradini i na Tuzlanskoj Kapiji, izražavaju poštovanje prema žrtvama ovih zločina i od pravosudnih organa Srbije i BiH zahtevamo da pravično i efikasno okončaju sudske postupke, a od političkih institucija da prekinu sa praksom skrivanja i glorifikacije ratnih zločinaca.

Umesto kontinuiranog negiranja zločina na Kapiji i skrivanja od pravde u slučaju Đukić, kao i nedavnom bekstvu Mirka Vrućinića, optuženog za zločine u Sanskom Mostu, iz BiH u Srbiju, zahtevamo da tužilaštva i sudovi obe zemlje sarađuju kako bi ratni zločinci odgovarali.   

Podsetimo, pripadnici jedinica “Zelene Beretke” i “Patriotska liga” 25. maja 1992. godine, kao i paravojnih formacija HOS i HVO napali su selo Bradina, opština Konjic i izvršili zločin nad civilima srpske nacionalnosti tog sela. Od 25. do 27. maja iste godine ubijeno je 48 civila, a oko 240 meštana odvedeno je u logor “Čelebić”.  

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica, u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Sa položaja Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. godine granatiran je grad Tuzla, zaštićena zona UN (Rezolucija UN 824 od 6. maja 1993. godine), prilikom čega je stradala 71 osoba a više od stotinu njih ranjeno, uglavnom mladih koju su to majsko veče iskoristili za šetnju i druženje. Najviše stradalih su bile  osobe između 18 i 25 godina, a najmlađa ubijena žrtva, Sandro Kalesić je imao samo dve godine.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 12. juna 2009. godine Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, osuđen je na 25 godina zatvora zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora, Sud BiH je u junu 2014. kaznu Đukiću smanjio na 20 godina. Novak Đukić je u periodu između dve presude prebegao u Srbiji navodeći da je otišao na lečenje.  

Za Đukićem je raspisana poternica 2014., nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine odugovlači se postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Novaka Đukića. Iako je prošlo više od pet godina postupka, Viši sud je zbog psihičkog stanja Đukića najavio da je on neće prisustovati suđenju do septembra 2021. godine.