Inicijativa mladih za ljudska prava oštro osuđuje današnje napade poslanika Srpske radikalne stranke na Aleksandru Jerkov, poslanicu Demokratske stranke, zbog toga što je apelovala da se ukine poslanički mandat Vojislavu Šešelju.

Kao što smo pre nedelju dana saopštili, s obzirom da je Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizma) obavezujuće za Republiku Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika.

Nakon današnjih pretnji i brutalnog vređanja Aleksandre Jerkov, poslanice DS-a od strane poslanika SRS-a zahtevamo da se nasilničko ponašanje u Narodnoj skupštini RS (Skupština) sankcioniše, kao i da Skupština preko svojih organa pokrene postupak oduzimanja mandata pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju. Današnji napad je još jedna potvrda da zločinačka politika ne prepoznaje argumente i činjenice već pretnje i nasilje kao jedina politička sredstva.

Naša obaveza je da budućim generacijama obezbedimo mir, kao i da se borimo da nikada više zločinačka politika ne bude prisutna ni u Skupštini, ni u Vladi Srbije, a prvi korak za to mora biti lustriranje osuđenih za ratne zločine. U prethodnih nekoliko decenija Šešelj je bio izbacivan zbog nepoštovanja skupštinske discipline, a danas ne smemo dozvoliti da posle pravosnažne presude za ratne zločine i dalje ostane u skupštinskim klupama. Na to poslanike ne obavezuje samo moralna i politička odgovornost već i član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Zato poručujemo poslanicima Narodne Skupštine RS:

“Iznesite Šešelja!”