Izjava direktorke Inicijative Anite Mitić na konferenciji povodom napada u Beški i veličanja ratnih zločinaca od strane Srpske napredne stranke.

Ja danas ovde sedim sama jer se moje kolege i koleginice koji su napadnuti plaše za svoju bezbednost i ne žele da budu eksponirani. Na meni je da vam kažem da su godišta nas napadnutih 84, 88, 90, 91, 92, 94, 97.

Skoro svi mi smo deca devedesetih, koja su gledala svoje roditelje kako ih tuku na protestima ili prisilno šalju u vojsku. Nasilje je okruženje u kome smo mi odrasli, ali sa nadom i uverenjem da će se stvari promeniti i da batine koje su naši roditelji dobijali nisu uzaludne. Međutim pre dva dana mi smo dobili batine. I ukoliko se ovako nastavi i naša deca će dobijati batine. OPET NAS TUKU. TUKU VAŠU DECU. Isti oni koji su tukli vas. Ovo je kontinutet te iste politike iz prošlosti, koja se primenjuje na onima koji se suprostave.

Politika „batina“ i nasilja vlada već decenijama u Srbiji i trenutna vladajuća stranka iako samoproglašena evropskom i demokratskom, očigledno koristi batine da dođe do svojih političkih ciljeva.
Od Aleksandra Vučića, kao premijera zahtevamo da osudi napad na nas. I da svoj način vođenja države stavi u okvire vladavine prava i zakona. Ništa nam kao pojedincima i kao društvu ne znači to što on trenutno u Davosu razgovara sa svetskim liderima i sprovodi svoju navodnu proevropsku politiku, ako će u našoj zemlji koristiti metode koje opisuju samo diktatorska društva.

Od Aleksandra Vučića kao predsednika Srpske napredne stranke zahtevamo da  zaustavi batinaše iz svojih redova. Tražimo promenu politike Srpske napredne stranke, u kojoj se ne koristi svaka prilika i kampanja da se promovišu osuđeni za ratne zločine, jer oni odsluženjem kazne nisu prestali biti odgovorni za te zločine. Zahtevamo da se nasilju nad političkim protivnicima ne daje legitimitet. Zahtevamo evropske vrednosti u politici i u delovanju, ne samo u izjavama za medije u Briselu ili Davosu.

Srpska napredna stranka nas je tukla, ali svi ostali koji nisu stali u našu odbranu su saučesnici. Saučesnici u stvaranju atmosfere u kojoj je nasilje prihvatljivo u politici. Pa možda treba da se zapitamo da li će sledeći put kada se neko ne bude slagao sa njima, tog nekoga ubiti? Da li se vraćamo u vreme kada su politička ubistva takođe bila deo državne politike?

Ovo će vam možda zvučati kao preterana izjava. Ali uzmite u obzir to da mi nedeljama upozoravamo na radikalizaciju nacionalističke retorike u Srbiji, i upozoravamo da to neminovno dovodi do porasta nasilja. I onda se desila Beška.

Napad na aktiviste, nije samo napad na Inicijativu mladih za ljudska prava, već je napad na sve mlade ljude koji se ne slažu sa idejom da ratni zločinac bude ugošćen u državnoj istituciji i da mu se omogući prostor da širi svoju ideologiju i svoje vrednosti i da negira zločine.
Moje pitanje je da li potrebno da nas pretuku da bi se pažnja skrenula na to da se zločincu daje prostor u državnoj instituciji, u organizacije stranke koja je na vlasti.

Udaranjem nas, udara se na sve one vrednosti za koje se mi zalažemo, a kada kažem mi ne mislim na Inicijativu, već na sve ljude koje se ne slažu sa tim da su batine način na koji se obračunavamo sa neistomišljenicima. Svi one ljude koji su se borili za demokratiju i koji se dan danas bore, koji znaju da ratnom zločincu nije mesto u Domu kulture ili Domu omladine.

Ministar Stefanović je rekao da neće dozvoliti nasilje, misleći na pištaljke i transparent sa porukom da se mora govoriti o žrtvama zločina. Ministar Stefanović nam je nacrtao mete na čelo i dao legitimitet batinama, onog trenutka kada nije osudio napad na nas i nazvao nas fašistima.
Mi nismo fašisti, niti huligani. Mi smo mladi ljudi, koji smatraju da sa ratnim zločincima nema razgovora. Naša obaveza je da zaustavimo veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina u javnom prostoru, POSEBNO u organizaciji vladajuće stranke. To su vrednosti od kojih mi ne odustajemo i to je nešto o čemu nema razgovora, polemike, diskusije i pitanja.

Mi ćemo biti tu i svaki sledeći put, da se suprostavimo idejama koje su nas već jednom odvele u sunovrat.

A vi nas tucite, mi smo spremni da dobijemo batine za ideju Srbije u kojoj batine nisu deo političke kulture, gde nasilje nije prihvatljivo i gde ubice nisu heroji.

Pozivamo celokupnu javnost da se usprotivi nasilju i da nam se pridruži u ovoj borbi.