Nakon posete Albaniji u oktobru ove godine, u kojoj su učestvovali i aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuje tribinu “Lead the change” u četvrtak, 12. novembra, s početkom u 18:30 časova u Studentskom kulturnom centru (Kralja Milana 48).

Pozivamo vas da dođete i čujete mlade koji će podeliti svoja iskustva posete Tirani, Draču i Elbasanu kada su, između ostalog, imali priliku da prisustvuju fudbalskoj utakmici Albanija – Srbija.

Ova poseta 50 mladih iz Srbije početkom oktobra u organizaciji Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije, inspirisana je potpisivanjem zajedničke deklaracije o osnivanju Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana u Beču, 27. avgusta ove godine.

Potpisnici ove deklaracije, premijeri Republike Srbije, Republike Albanije, Republike Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova, saglasili su se da će zajednički raditi na podršci regionalnoj razmeni ideja i jačanju saradnje mladih zasnovane na toleranciji i poštovanju ljudskih vrednosti, što je bio i cilj posete Albaniji.

Od svog nastanka Inicijativa zagovara regionalnu saradnju i regionalne programe razmene koje i sama sprovodi već 12 godina. Bilo da organizuje razgovore sa mladima, debate, konferencije, okuplja nevladine organizacije na regionalnom nivou oko ove teme, sastaje se ili dobija jasnu podršku od najviših instutucija u regionu, Inicijativa insistira na tome da regionalna saradnja mora biti najviši prioritet naših država. Da bi takva saradnja bila uspešna i trajna, ona mora biti zasnovana na vrednostima mira i poverenja.

Sve zaključke Inicijative mladih za ljudska prava o osnivanju regionalnog programa razmene pogledajte u Inicijativinom Memorandumu o inicijativi za regionalni program razmene mladih.

Molimo Vas da svoje učeće na #leadthechange tribini potvrdite prijavom putem ovog linka.