fbpx

Ratni zločinci u izbornoj kampanji 2020. godine

Izborna tišina je predviđena zakonom kako bi birači / građani u miru mogli doneti svoju odluku. Međutim, mi ne možemo u miru i tišini da posmatramo kako političku scenu i izbornu kampanju određuju i obeležavaju ratni zločinci.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava i izveštava o učešću ratnih zločinaca u javnom životu iz uverenja da je to uvreda za žrtve, pretnja za mir u regionu i ručna kočnica za procese demokratizacije i evropeizacije zemlje.

Pregled učešća zločinaca u izbornoj kampanji, kao i osoba povezanih sa zločinima, pokazuje da slede identičnu političku matricu, bez obzira na to koju partiju podržavaju, i dele zajedničke teme i vrednosti: negiranje zločina, delegitimizacija Tribunala u Hagu, protivljenje članstvu Srbije u Evropskoj uniji i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema narodima u regionu.

Osuđeni ratni zločinci u Srbiji su od strane vladajućih struktura prethodnih godina glorifikovani i kroz institucije i kroz medije, a budući da su veliku ulogu imali i u ovom izbornom procesu, moguće je da će u skupštinskim klupama i naredne četiri godine ponovo sedeti ratni zločinac.

Izveštaj možete pročitati ovde.

19.06.2020

Ostale publikacije