Inicijativa vas poziva na prvo saslušanje Anite Mitić povodom prekršajne prijave za organizovanje komemoracije genocida u Srebrenici u noći uoči 11. jula u Beogradu. Saslušanje će biti održano u sredu, 3. februara, u Prekršajnom sudu u Ustaničkoj 14, sa početkom u 11:00 časova.

Okupljanje građana i građanki u noći uoči 11. jula predstavljao je jasan odgovor na zabranu skupa Sedam hiljada koji je bio prijavljen za 11. jul i zabranjen odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova dan uoči održavanja skupa. Anita Mitić je putem svog Fejsbuk profila pozivala ljude da se 10. uveče pojave ispred Predsedništva i zapale sveće za žrtve srebreničkog genocida. Iz ovog razloga je prepoznata kao organizatorka ovog skupa i pozvana da u svojstvu okrivljene prisustvuje ročištu pred Prekršajnim sudom.

Inicijativa će 3. februara ispred Prekršajnog suda organizovati fotografisanje sa transparentom #NijeOnaNegoJa, kao deo istoimene kampanje koja se trenutno odvija na društvenim mrežama. #NijeOnaNegoJa kampanja okupila je građane i građanke koji su 10. jula osetili potrebu da izađu na ulicu u znak poštovanja žrtava Srebrenice i koji su, kao i Anita Mitić, putem svojih društvenih mreža pozivali svoje prijatelje da učine isto.

Zabrana skupa Sedam hiljada i stavljanje znaka navoda na reč genocid u prekršajnoj prijavi protiv Mitićeve nastavak su politike negiranja genocida koja se sprovodi od strane organa Republike Srbije.

Inicijativa poziva da zajedničkim snagama ne dozvolimo da se ova priča pretvori u još jedan prekršajni postupak, niti da država ponovo svoju politiku zataškavanja prošlosti sprovodi targetiranjem nepodobnih pojedinaca i pojedinki, već da utičemo na vladajuće strukture u Srbiji da priznaju istinu o onome što se 1995. godine dogodilo u Srebrenici.