Troje povređenih aktivista Inicijative mladih za ljudska prava su 4. aprila prošle godine podneli Trećem osnovnom sudu u Beogradu privatnu tužbu za naknadu materijalne i nematerijalne štete protiv Srpske napredne stranke zbog odgovornosti za organizaciju javnog okupljanja na kome su napadnuti, prebijeni i kad im je razbijen automobil.

Prošlo je više od godinu dana od tribine u Beški, na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac, Veselin Šljivančanin, a koja je organizovala Srpska napredna stranka. Tom prilikom su pretučeni aktivisti i aktivistkinje Inicijative koji su sa transparentom “Zločinci da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama” došli na tribinu da izraze protest protiv promocije ratnog zločinca od strane vladajuće stranke. Uprkos nasilju i kampanji govora mržnje prema aktivistkinjama i aktivistima Inicijative, orkestriranoj od strane samog vrha Srpske napredne stranke, za prebijanje i dalje niko nije odgovarao.

Inicijativa ovom prilikom poziva sve nadležne organe Republike Srbije da istraže do kraja sve okolnosti oko i nakon tribine u Beški, kao i da u razumnom roku procesuiraju odgovorne, čak i ako je to vladajuća stranka.

Pripremno ročište biće održano u sredu, 24. januara sa početkom od 13h pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu, Bulevar Mihaila Pupina 16.