Kancelarija Saveta Evrope i Ambasada Francuske u Srbiji organizovale su danas prijem u Beogradu u čast Inicijative mladih za ljudska prava, laureata nagrade u oblasti ljudskih prava “Vaclav Havel”.

Sedma nagrada u oblasti ljudskih prava “Vaclav Havel”, koju Savet Evrope dodeljuje za izuzetno delovanje civilnog društva u odbrani ljudskih prava, zajednički je dodeljena zatvorenom intelektualcu Ilhamu Tohtiju, pripadniku ujgurske manjine u Kini, i Inicijativi mladih za ljudska prava, nevladinoj organizaciji koja okuplja mlade ljude širom Balkana sa ciljem da promoviše pomirenje.

“Uprkos činjenici da su ratovi završeni još pre 20 godina, jaz u našem regionu koji su ratovi naneli je izuzetno veliki, a dan kada rad Inicijative više neće biti potreban kako bi se ostvario trajni mir u regionu, biće najsrećniji dan za sve nas”, rekla je u govoru Nevena Todorović iz YIHR Srbija. Govor u celosti možete pročitati ovde.

Na prijemu su govorili i predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Liliane Mori Paskije, ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i šef Misije SE Tobias Flesenkemper. Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Liliane Mori Paskije čestitala je YIHR mreži na nagradi i istakla da ovogodišnja Vaclav Havel nagrada nosi još veći značaj jer se dodeljuje u godini kada Savet Evrope obeležava 70 godina postojanja.

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Liliane Mori Paskije

Inicijativa mladih za ljudska prava, osnovana je 2003. godine i promoviše pomirenje kroz izgradnju veza između mladih ljudi širom Balkana iz različitih etničkih grupa, regiona i zemalja. Radeći zajedno za ljudska prava, cilj im je da se izgrade veze koje mogu sprečiti ponovno pojavljivanje etničkog sukoba u regionu.

Godišnju Nagradu “Vaclav Havel” za ljudska prava dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope u partnerstvu s Bibliotekom “Vaclav Havel” i Fondacijom “Charta 77” kao priznanje za izuzetno delovanje civilnog društva u odbrani ljudskih prava u Evropi i šire.

Izvor: Beta; Foto: YIHR