Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) podseća da je pravosnažna presuda Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Radovanu Karadžiću potvrdila krivičnu odgovornost Karadžića za genocid u Srebrenici i ratne zločine u BiH.

Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici kao i relativizacijom ostalih ratnih zločina u BiH, konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u BiH.

Vlast u Srbiji, svi politički akteri kao i srpsko društvo moraju se odlučno usporotiviti promociji ratnih zločinaca i relativizaciji ratnih zločina koje je danas demonstrirao dnevni list “Večernje Novosti” objavljujući aforizme Radovana Karadžića i pismo osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića povodom 20 godina od NATO bombardovanja. Shodno tome, presude poput Karadžiću moraju predstavljati dodatan podstrek za sve države u regionu da se kroz institucije čuje glas žrtava kao i da one budu priznate, a da svaki nacionalistički program mora biti osuđen.

Inicijativa ističe da je sudskom presudom utvrđena individualna krivična odgovornost Radovana Karadžića, povodom nacionalističkih neistina i manipulacija da se presudama političkim, vojnim i policijskim liderima na neki način osuđuje ceo srpski narod, Republika Srbija ili Republika Srpska kao entitet BiH.

Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili.

 

Foto: Zoran Lesic