Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) organizuje konferenciju pod nazivom “Jer im se može” 13. novembra sa početkom u 10 časova u hotelu Zira (Ruzveltova 35), na kojoj će biti predstavljen model nacionalne strategije za borbu protiv nasilja u okviru projekta „Mehanizmi za borbu protiv nasilja u društvu u Srbiji“.

Inicijativa je prepoznala da u Srbiji postoji nekoliko parcijalnih strategija za borbu protiv nasilja u različitim segmentima društva, ali da na nivou institucija ne postoji sveobuhvatan program za rešavanje ovog problema. Na jednodnevnoj konferenciji posvećenoj problemu nasilja učestvovaće brojni predstavnici institucija nadležnih za ova pitanja, javne ličnosti i aktivisti koji kroz svoje aktivnosti nastoje da doprinesu smanjenju nasilja u našem društvu.

O potrebi za postojanjem nacionalne strategije za borbu protiv nasilja govoriće Meho Omerović (Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije), Zorica Labudović (Ministarstvo omladine i sporta), Goran Miletić (Civil Rights Defenders) i Naim Leo Beširi (Omladinski odbor za obrazovanje).

Svoje viđenje uzroka i posledica nasilja među mladima i suzbijanju ove pojave izneće Saša Gajin (Centar za unapređenje pravnih studija), Ana Mirković (Digital Communications Institute) i Marjan Cvetković (Krovna organizacija mladih Srbije), dok će o rodno motivisanom nasilju govoriti Dragoslava Barzut (Labris), Danica Jovanović (Udruženje Roma Novi Bečej), Nataša Jovanović (Autonomni ženski centar) i Tatjana Nikolić (Centar za devojke).

Jedna sesija konferencije biće posvećena sve prisutnijem nasilju u javnom prostoru, a svoje iskustva sa ovom pojavom podeliće novinar Dragoljub Petrović, donedavna direktorka Kulturnog centra “Beograd” Mia David i umetnik Srđan Ćešić.

U poslednjih nekoliko meseci u izradi modela nacionalne strategije su učestvovali eksperti iz ove oblasti, kao i oni koji se svakodnevno suočavaju sa problemom nasilja u svom okruženju.

Ovaj program omogućen je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Građansko društvo za budućnost“ koji sprovodi Institut za održive zajednice (ISC).