Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje nove monstruzno izrečene seksističke pretnje silovanjem putem društvene mreže Tviter Vojislava Šešelja koje su upućene Brankici Janković, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

Janković je izabrana kao nova meta jer je jedina od predstavnika državnih institucija osudila seksističke pretnje i uvrede koje je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin, pri čemu je Poverenica pozvala nadležne organe i da hitno utvrde ko stoji iza napada na urednicu portala kolubarske.rs Dariju Ranković.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg zasedanja Narodne skupštine, Vjerica Radeta je sve pojedince i organizacije koji su osudili pretnje upućene novinarki Snežani Čongradin nazvala huljama i izdajnicima koji vode antidržavnu i antisrpsku politiku.

U istom danu, Savet bezbednosti UN-a raspravljao je o novom šestomesečnom izveštaju tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu (MRMS) Serža Bramerca u kome se pored ostalog navodi da je hapšenje i privođenje Vjerice Radete i Petra Jojića prioritet za rad Mehanizma. Tužilac Bramerc je takođe podsetio u svom izveštaju da je 13. maja ove godine izdata međunarodna poternica za hapšenje, transfer i pritvor poslanika Srpske radikalne stranke Radete i Jojića. Funkcioneri i poslanici SRS Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno da su  zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja. 

Komentarišući izveštaj tužioca Bramerca, ministarka pravde Nela Kuburović navela je da da se stavom tužioca prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim. Pored toga, ministarka Kuburović je navela kako su podaci koje je tužilac izneo o raseljavanju stanovništva sa Kosova, propagandna mašinerija uz pomoć koje je trebalo opravdati bombardovanje Republike Srbije, pre tačno 20 godina, od 78 dana, bez ikakvog povoda i bez odluke Saveta bezbednosti UN. Ova izjava ministarke Kuburović je potvrda reči tužioca Bramerca da su negiranje ratnih zločina i genocida, kao i glorifikacija ratnih zločinaca zavladali u regionu u poslednjih nekoliko godina.

Postupanje ministarke Kuburović pri Savetu bezbednosti UN-a, glasno ćutanje cele Vlade Srbije, na čelu sa predsednicom Anom Brnabić, ali i Zoranom Mihajlović i Rasimom Ljajićem (koji su bili meta Šešeljevih pretnji) na salve uvreda i pretnji prema ženama u javnom prostoru koje su se drznule da imenuju nasilje nasiljem i genocid genocidom, predstavlaju vetar u leđa seksističkom i zločinačkom divljanju Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke koje kao da nema kraja.

Poziv na silovanje Brankice Janković je najgori i najsvežiji dokaz da osuda Šešeljevog govora hitno mora doći od onih koji su ga nosili na reveru, kao i da je prekid skupštinskog mandata Vojislavu Šešelju, kao  i procesuiranje Vjerice Radete i Petra Jojića ne samo njihova moralna dužnost nego i zakonska obaveza.