Povodom otvaranja Nedelje ponosa, kao i u susret Paradi ponosa i Trans* prajdu koji se održavaju u nedelju 20. septembra, Inicijativa ponosno stoji uz svoje prijatelje i partnere iz LGBT zajednice.

Kao i prethodnih godina Inicijativa pruža apsolutnu podršku Paradi ponosa, i očekuje da će šetnja proteći bez incidenata i time ostaviti više prostora za teme poput unapređenja prava pripadnika/ca LGBT zajednice.

Inicijativa se takođe nada da će u fokus medijskog izveštavanja konačno doći i problemi sa kojima se LGBT zajednica u Srbiji suočava, a ne samo bezbednost šetnje – što je bio slučaj proteklih godina.

Inicijativa snažno podržava i održavanje prve Trans* parade, i nada se da će održavanje ovog skupa povećati vidljivost trans* osoba i dodatno ih osnažiti u borbi za njihova prava. Iako se vidljivost trans* osoba u javnosti povećala tokom prethodne godine, nedostatak zakona koji regulišu pravne posledice promene pola – uskraćuje šansu za normalan život.

Osim što je dolazak na Prajd čin podrške koji mnogo znači LGBT zajednici, to je i prva linija odbrane ljudskih prava u Srbiji. Zato Inicijativa poziva sve mlade ljude, bez obzira na seksualnu orijentaciju, da u nedelju svojim dolaskom podrže obe Parade.