Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje nastavak podrške osuđenim ratnim zločincima od strane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Dokaz nastavka ove prakse je najavljena promocija knjige Dragoljuba Ojdanića pod nazivom “„Režiranje humanitarne katastrofe – Privremen odlazak Albanaca s Kosova i Metohije 1999. godine” koja će se održati danas, 19. aprila 2022. godine u Domu Vojske u Beogradu od 15 h.

Ova knjiga je nastala u izdanju Ministarstva odbrane u ediciji “Ratnik”, u okviru koje su u prethodnim godinama objavljene knjige drugih osuđenih ratnih zločinaca kao što su Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević. Na promociji će pored ostalih govoriti i Nikola Šainović koji je takođe osuđen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu.   

U predmetu “Šainović i drugi” pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) utvrđeno je da se od kraja marta do kraja maja 1999. godine sprovodio sistematski plan nasilja nad kosovskim Albancima od strane policije Srbije i vojske Jugoslavije, a koji je imao za cilj da se sa Kosova protera znatan broj albanskog stanovništva. U sklopu tog plana bile su deportacije, prisilno premeštanje, kao i masovna ubistva kosovskih Albanaca. Zbog učešća kao vojnih, policijskih i političkih nosilaca odnosno izvršilaca ovog plana osuđeni su za zločine protiv čovečnosti pravosnažnom presudom 2014. godine: Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković i Sreten Lukuć 

Sve veći broj knjiga ratnih zločinaca koje su finansirane iz budžeta građana Srbije, kao i dokumentarnih serijala kojima se uopšte ne pominju ili čak i negiraju ratni zločini policije i vojske u kooproduckiji Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova sa RTS-om samo su deo strategije poricanja vlasti kojom se zločinci predstavljaju kao heroji, a žrtvama negira stradanje. 

Inicijativa godinama unazad poziva institucije Srbije da prekinu sa praksom promocije odnosno  slavljenja ratnih zločinaca, upozoravajući da se na taj način vređaju porodice žrtava zločina i retraumatizuju svedoci i preživeli

Trenutni mir među zemljama bivše Jugoslavije ne smemo shvatiti kao puko odsustvo rata već kao proces koji se konstantno gradi kroz uspostavljanje i negovanje veza između pojedinaca i društava koje su pokidane ratom i/ ili ratnim posledicama. Podrška ratnim zločincima i poricanje ratnih zločina od strane institucija Srbije stoji ne samo na putu uspostavljanja tih veza nego i urušava potencijal za razvoj srpskog društva i njenih demokratskih ustanova.