Inicijativa mladih za ljudska prava upućuje snažnu podršku i izražava solidarnost sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine koje je, iz bezbednosnih razloga, bilo prinuđeno da projekciju filma “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” iz novosadskog bioskopa Arena premesti u prostorije Medija centra Vojvodine.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine navodi da je ova odluka doneta “nakon niza pretnji i poziva na linč, upućenih organizatorima i publici putem društvenih mreža od ekstremističkih i profašističkih organizacija, a uzevši u obzir činjenicu da su u isto vreme u bioskopu Arena zakazani i događaji u kojima učestvuje veliki broj maloletnih lica”.

Nakon divljanja ekstremističkih grupa u toku “Mirëdita, Dobar dan!” festivala i pretnji koje dobija Nezavisno društvo novinara Vojvodine postaje jasno da su organizacije koje promovišu saradnju i dijalog između Kosova i Srbije ugrožene. Napadima ekstremističkih grupa, ali i upadljivim ćutanjem državnih institucija jasno nam se stavlja do znanja da ne samo da smo nepoželjni već i da nećemo biti zaštićeni u slučaju napada.

Izostanak reakcije države uprkos tome što se deklarativno zalaže za pomirenje i dijalog između Kosova i Srbije predstavlja izraz vrhunskog licemerja, ali šalje i jasnu poruku desničarima da neće biti ometani prilikom propagiranja nasilja.

Projekti poput “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” u okviru kog je nastao ovaj film uvek će imati podršku Inicijative jer predstavljaju najbolji način da se postkonfliktna društva međusobno upoznaju i približe. Pored podrške koju upućujemo organizatorima još jednom poručujemo da nećemo odustati od borbe za društvo bez nasilja u kojem se dijalog i saradnja neguju kao osnovne vrednosti. 

U Beogradu, 12.06. 2017. godine

Inicijativa mladih za ljudska prava