Poštovani predsedniče Vučiću,

Razumeli smo kao odličan signal što je među prvim temama koje ste otvorili u svom predsedničkom mandatu odnos prema Kosovu i regionu. Sa naše strane, želimo da vas upoznamo sa činjenicom da se vrlo sadržajni, živi i intenzivni dijalog na ovu temu već godinama vodi pod okriljem civilnog društva širom regiona.

Poslednjih dana, taj dijalog je ugrožen fizičkim pretnjama i atmosferom linča koju stvaraju ultradesničarske i navijačke grupe. Događaji koji predstavljaju platformu za dijalog, nasilno se prekidaju, pretnje predstavnicima nevladinog sektora su sve otvorenije, i eskalacija nasilja je neminovna ukoliko državni organi konkretno ne reaguju. Beogradski univerzitet i Dom omladine Beograda više nisu čuvari slobodne misli i rasprave, već su okupirani od strane urlajuće mase koja svoje stavove ume da izrazi samo nasiljem.

Neophodan uslov za dijalog koji ste najavili jeste eliminacija svakog oblika nasilja iz javnog prostora. Nemoguće je razgovarati ukoliko se ekstremističke grupe osećaju slobodno da se nasilno razračunavaju sa neistomišljenicima.

Zbog toga vas pozivamo da otvoreno stanete na stranu onih koji godinama promovišu vrednosti pomirenja i saradnje i da svoj autoritet stavite u funkciju zaštite branitelja i braniteljki ljudskih prava kojima je bezbednost neposredno ugrožena. Postoje brojna pitanja bez zajedničkog odgovora u našem društvu i velika neslaganja o ključnim društvenim i političkim pitanjima, i u potpunosti se slažemo sa vašom ocenom da je širi dijalog neophodan. Verujemo da tačka okupljanja i osnova za taj dijalog, treba biti poruka “Sramota je mrzeti!”.