Povodom današnjeg prisustva ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina na proslavi Dana Specijalne antiterorističke jedinice koja je kao jedinica MUP-a Srbije učestvovala u državnoj operaciji prikrivanja leševa žrtava ratnih zločina na Kosovu, ministru Vulinu uputili smo otvoreno pismo, uz poziv da iskaže poštovanje za 744 žrtve čija su tela pronađena u masovnim grobnicama na strelištu SAJ-a.

Ministre Vulin,

Prošlo je punih 19 godina od kada su u naselju Batajnica, u okviru policijskog poligona Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), pronađena 744 posmrtna ostatka kosovskih albanskih civila stradalih 1999. godine u zločinima tokom rata na Kosovu.

Delovi MUP Srbije kao i SAJ, čijoj ste proslavi Dana jedinice danas prisustvovali, učestvovali su u državnoj operaciji prikrivanja leševa žrtava ratnih zločina na Kosovu (1999 – 2001) na prostoru Centra za obuku SAJ-a u Batajnici. Prilikom proslave jedinice odali ste poštovanje za 16 pripadnika SAJ-a koji su poginuli vršeći dužnost zaštite građana Srbije. Međutim, vi ste dužni i da odate poštovanje za 744 civila čija su tela skrivana na strelištu jedinice MUP-a Srbije pune dve godine. 

Osim grobnice u Batajnici, masovne grobnice sa posmrtnim ostacima kosovskih Albanaca pronađene su i u Petrovom selu (61 telo), kod jezera Perućac (84 tela), kao i u masovnoj grobnici Rudnica (52 tela). Polovinom novembra ove godine, na lokaciji rudnika Kiževak kod Raške pronađeni su posmrtni ostaci 15 do 17 tela osoba koje su ubijene tokom rata na Kosovu, a potom tajno zakopana.

U dosijeu Fonda za humanitarno pravo “Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: Operacija skrivanja tela” navodi se da je u operaciji skrivanja leševa učestvovalo više od 100 osoba koje su bile visokorangirani službenici MUP-a Srbije. 

Prema podacima iz ovog dosijea, operacija uklanjanja leševa albanskih civila sa Kosova i njihovog pokopavanja isplanirana je u samom državnom vrhu , a  u sprovođenju naređenja o skrivanju tela učestvovali su nekadašnji visokopozicionirani službenici MUP-a, a danas ljudi od ugleda u srpskom društvu – Obrad Stevanović, Petar Zeković, Dragan Ilić, Vladimir Aleksić, Desimir Radić, Goran Radosavljević Guri i brojni drugi načelnici SUP-ova i OUP-ova MUP-a Srbije.

Vi u javnom govoru ne prestajete da pripadnike albanskog naroda nazivate “Šipatrima” što je kroz nekoliko sudskih predmeta u Srbiji dokazano kao govor mržnje.

Kao ministar unutrašnjih poslova Srbije, dužni ste da izrazite pijetet prema svim ljudskim gubicima, a posebno prema civilma koji su ubijeni i tajno zakopani samo zato što su bili “pogrešne” nacionalnosti. 

Ministre Vulin, posle otkrivanja masovne grobnice slede hapšenja, a ne priznanja za jedinice koje su u skrivanju leševa učestvovale. Iako je prošlo skoro 20 godina od istrage i otkrića masovnih grobnica u Batajnici, niko osim Vlastimira Đorđevića kao načelnika resora Javne bezbednosti MUP-a, nije odgovorao za skrivanje zločina.  

Političku karijeru posvetili ste negiranju i opravdavanju zločina počinjenih od strane srpskih snaga, veličanju mita o srpskom narodu kao najvećoj žrtvi svih sukoba u istoriji i narušavanju odnosa u regionu. Više puta smo pozivali predsednicu Vlade Anu Brnabić da vas razreši dužnosti ministra odbrane zbog vaših šovinističkih izjava i glorifikacije ratnih zločinaca

Izvinjenje porodicama žrtava i preuzimanje odgovornosti za zločine i operaciju skrivanja leševa koje je MUP sprovodio tokom i neposredno nakon rata na Kosovu minimum je koji možete učiniti kao aktuelni ministar unutrašnjih poslova.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija 

U Beogradu, 18. decembra 2020. godine

 

Foto izvor: Mup Srbije