Omladinska informativna agencija BiH (OIA) i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, kao vodeće organizacije na zaštiti prava i interesa mladih ljudi u BiH i Srbiji upućuju otvoreno pismo Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA), predsedniku Federacije Josephu S. Blatteru i predsedniku FIFA-ine disciplinske komisije Marcelu Mathieru povodom rasprave o određivanju kazni za fudbalske saveze SCG i BiH zbog poslednje kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo, odigrane u Beogradu:

Poštovani gdine Blatter i gdine Mathier,

Žalosno je bilo gledati fudbalsku utakmicu u Beogradu između reprezentacija BiH i SCG,  koja je trebalo da bude vrhunski sportski događaj na samom kraju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Još je tužnije da su glavni akteri promovisanja uvredljivih sadržaja, kao i nereda bili mladi ljudi. Verujemo da ćete Vi dobro znati kako da  procenite odgovornost, kao i visinu kazne, i u to ne bismo da se mešamo.

Ta je utakmica, međutim, samo pokazatelj odnosa dveju država prema mladima, odnosa vlasti prema normalizaciji odnosa između dve zemlje, gdje je vidljivo da i nakon 10 godina od užasa u regiji postoji i dalje velika doza mržnje koja kulminira na stadionu, na ulici, u društvu.

Mi koji radimo sa mladim ljudima u obe zemlje znamo da ima i odličnih primera saradnje mladih, njihovog zajedničkoga rada, druženja, ali potrebna je upravo veća podrška i stimulacija za takve zajedničke projekte i uopšte upoznavanje mladih. Nažalost, u te aktivnosti domaće vlasti ne ulažu apsolutno ništa. Kao posledica neulaganja, događaju se sportske manifestacije u potpuno nesportskom i nezdravom duhu.

Imajući u vidu primer iz Nemačke i Francuske, koje su sredinom prošlog veka kreirale zajednički Biro za mlade (OFAJ) koji finansira projekte razmene mladih tih zemalja i koji se pokazao kao vrlo efikasan metod za približavanje mladih, molimo Vas i tražimo od Vas da novac od kazni za državne fudbalske saveze donirate za fond za projekte razmene mladih BiH i SCG. Takav potez bio bi odličan primer za javnost i vlasti u obe zemlje da je ulaganje u mlade od izuzetno velikog značaja, ne samo radi kvalitetnijih sportskih manifestacija već radi opšteg razvoja društva i normalizacije odnosa na Balkanu.

Mladi BiH i SCG su izolovani i marginalizovani. Više od 45 odsto mladih je nezaposleno, obrazovanje nije kompatibilno sa evropskim standardima, više od 70 odsto mladih želi da napusti svoje zemlje, a ni BiH nii SCG nemaju efikasne državne institucije koje se bave pitanjima mladih, kao ni budžet za njihov aktivizam i angažman u društvu.

Za sve dalje detalje o našem predlogu, slobodno nas kontaktirajte.

U nadi da ćete biti primer za naše vlasti i da razumete celokupnu situaciju i uzroke ovakvog stanja, želimo Vam puno uspeha u radu.

 

Srdačan pozdrav,

 

Jan Zlatan Kulenović                                    Andrej Nosov

 

Izvršni direktor OIA-e                                  Izvršni direktor YIHR-a

Sarajevo                                                          Beograd