Od 24 liste liste koje učestvuju na ovim izborima, samo 5 lista smatra da je pitanje koje im je upućeno vredno odgovora. Inicijativa se ovim putem zahvaljuje listama koje su se odazvale pozivu i izjasnile o postavljenom pitanju. Odgovori lista koje su se izjasnile govore nam kakav Beograd nam nude i koje su to vrednosti koje će liste promovisati.

Nasuprot ovome, nemar najvećeg dela političkih opcija u Srbiji povodom kulture sećanja na žrtve daje jasan odgovor zbog čega Srbija stvara probleme u regionalnoj saradnji sa drugim državama, a Beograd danas predstavlja pogodno tlo za razvoj nacionalne netrpeljivosti. Nepostajanje političke rešenosti da se o temi izgradnje Memorijala u Batajnici- koja se nalazi samo 20 km od centra Beograda- govori nam da većina lista ne planira da Beograd vodi u smeru skidanja ljage kojom je umrljan devedesetih godina, kada je bio sinonim za dirigovanje političkih zlodela i bacanje cveća po tenkovima koji će kasnije Vukovar sravniti sa zemljom. U ovom slučaju nedavanje odgovora takođe predstavlja precizno određivanje lista u odnosu na proces pomirenja.

Ukoliko želimo da Beograd bude metropola u kojoj su svi dobrodošli onda ne možemo dopustiti da se Beograd suočava sa ratnom prošlošću negiranjem zločina i ignorisanjem žrtava. Inicijativa će i dalje nastaviti da podstiče institucije da neguju kulturu sećanja na žrtve ratnih sukoba bez obzira da li je reč o Beogradu ili nekom drugom mestu u Srbiji.


Povodom javnog poziva koji smo uputili svim listama za beogradske izbore da se izjasne o inicijativi za izgradnju Memorijalnog centra u Batajnici, objavljujemo odgovore koji su nam pristigli u roku koji smo ostvavili listama za izjašnjavanje.

Pozivi listama upućeni su 26.2.2018. mejlom i putem pošte. Stranke/pokreti su takođe kontaktirani telefonom sa ciljem podsticanja da svoj odgovor dostave u traženom roku uz napomenu da i izostanak odogovora predstavlja određeni stav o ovom pitanju. Shodno zahtevu, objavljujemo odgovore u celosti:

Republikanska stranka

“Povodom Vaše inicijative u ime Republikanske stranke izjavljujem da apsolutno i bez imalo dileme podržavam Vaš predlog u cilju istine, pravde i budućnosti koju treba da gradimo sa našim susedima. Žalosno je što smo ponovo u krugu istih tih političkih struktura koje su činile i podržavale takve gnusne zločine izvršene u ime cele srpske nacije. Najoštrije osuđujemo ideje povampirenog komunističkog sistema, koji po svaku cenu želi da veliča najvećeg srpskog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a da unizi nedužne žrtve njihove komunističke bahatosti i neopravdane sile koju su izvršili nad decom i svom ostalom nesrpskom populacijom. Srbija mora da raščisti sa prošlošću i da prizna krivicu komunističkih političkih struktura JUL-a, SPS-a, Radikala, koji su u svojoj bezumnoj i pljačkaškoj politici naneli istorijski sramnu štetu, kako Srbiji, tako i njenom okruženju. U potpunosti podržavamo Vašu inicijativu i obećavamo da ćemo ukoliko budemo ušli u gradsku vlast, kao i u republičku, zajedno sa Vama učestvovati u Vašem plemenitom i obavezujućem projektu.”


Grupa građana “Šta radite bre”

“Grupa građana “Šta radite bre – Marko Bastać” podržava predlog Inicijative mladih za ljudska prava za izgradnju Memorijalnog centra u Batajnici. Slažemo se da je to važna tema, kako ste i naveli u vašem pozivu.”


Liberalno demokratska partija

“Liberalno-demokratska partija je kampanju za beogradske izbore posvetila vrednostima na temelju kojih grad treba da živi i da se razvija. U tome se razlikujemo od ostalih stranaka i pokreta sa kojima se takmičimo na ovim izborima. LDP apsolutno podržava predlog za izgradnju Memorijalnog centra u Batajnici, i obavezujemo se da ovu inicijativu predložimo i na njoj insistiramo u gradskim institucijama.

Organizacije posvećene tranzicionoj pravdi i suočavanju sa prošlošću, i branitelji i braniteljke ljudskih prava očuvali su savest našeg društva time što nisu dozvolili da se žrtve ratnih zločina i masovne grobnice u Srbiji, a pre svega ona na poligonu SAJ u Batajnici, zaborave. Teško je građanima i građankama Beograda da razumeju kompleksnost zla koje je motivisalo vojno-policijski vrh naše države da nakon egzekucije i sahranjivanja više od 700, pre svega civila albanske nacionalnosti, odluči da njihove leševe preveze stotinama kilometara do policijske baze u predgrađu Beograda, gde ih drugi put zakopavaju u pokušaju da prikriju zločine. Još je teže prihvatiti da je to urađeno u naše ime. LDP nikada nije pristajao na zavet ćutanja političkih elita o odgovornosti Srbije za počinjene ratne zločine.

Memorijalni centar u Batajnici treba da bude deo šireg procesa koji će rezultirati Beogradom kao gradom koji je odgovoran prema svojoj prošlosti, a posvećen budućnosti. Simbol Beograda devedesetih godina za naše susede su fotografije na kojima se bacaju ruže na tenkove koji kreću za Vukovar. Moramo uložiti mnogo napora kako bismo tu simboliku promenili. Pre svega se moramo jasno odrediti prema toj politici iz prošlosti i poručiti da se takve prošlosti sramotimo. Sledeći korak je da Beograd otvorimo za sve, i da postane regionalni centar susreta ljudi, umetnosti, obrazovanja i biznisa.

To je nemoguće uraditi sve dok se sa tribina naših stadiona i hala šalju poruke mržnje prema Hrvatima, Albancima i Bošnjacima, a sve institucije, političke i sportske elite na to ćute. Ne smeju se u Beogradu održavati fašistički skupovi na kojima se salutira Sieg Heil!, niti je u bilo kom društvu prihvatljivo da narodni poslanik poruči da Natašu Kandić, nominovanu za Nobelovu nagradu za mir, treba nabiti na kolac, a da mediji to prenose, dok najveći deo javnosti ne reaguje, uplašeni da oni mogu biti sledeći na meti.

Za odsustvo reakcije ostalih političkih partija i pokreta koji pretenduju da preuzmu odgovornost za vođenje Beograda LDP nema razumevanja. Koliko vrede ti potencijalni glasovi u biračkoj kutiji koje će ubaciti klerofašisti, huligani, nacionalisti, ako ste zbog toga spremni da žrtvujete osnovne vrednosti – život i dostojanstvo – kakva je budućnost društva koje će svoje stavove i poteze oblikovati prema stavovima onih koji mrze i žele da eliminišu sve koji su drugačiji?

Ovo je pitanje koje mora prevazići sve partijske razlike. Sreću, napredak i blagostanje možemo dostići samo ukoliko naše odnose u društvu i naš odnos sa susedima uredimo na principu odgovornosti, osudimo i distanciramo se od zločinačke politike devedesetih i suočimo se sa njenim posledicama. LDP je odavno poručio da voleti Srbiju znači govoriti istinu. Na tom temelju želimo da gradimo budućnost.”


Pokret slobodnih građana / Saša Janković

“Na adresu Pokreta slobodnih građana 27. februara stigao je vaš dopis kojim tražite, da se do 28. februara lista „Dragan Đilas – ljudi odlučuju, Beograd pobeđuje!“ izjasni o vašoj ideji za izgradnju memorijalnog centra u Batajnici, u znak počasti civilnim žrtvama rata koje su ubijene, prebačene hladnjačama i zakopane u tajne masovne grobnice na strelištu Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije.

Kao predsednik Pokreta slobodnih građana, beskompromisnog sam stava da je naša državna i društvena obaveza da bez ikakvog daljeg odlaganja na prigodan način obeležimo mesto gde su, u Batajnici, u tajne masovne grobnice bile položene žrtve monstruoznog zločina. Isto naravno važi i za sva druga mesta zločina na teritoriji Srbije jer samo na taj način možemo institucionalno graditi kulturu sećanja i to ne samo radi žrtava, već i radi nas i budućih pokolenja.

U neprimereno kratkom roku koji ste nam, a da to zaista nije bilo nužno ostavili, u mogućnosti sam samo da vam odgovorim u lično ime, jer je za odluku Pokreta slobodnih građana potrebna odluka nadležnog organa Pokreta, u ovom slučaju – Predsedništva, koje se redovno sastaje jednom sedmično, a slično važi i za zauzimanje stavova na nivou liste koju čini veći broj partnera.”


Pokret obnove kraljevine Srbije

“Hvala Vam na interesovanju za program naše liste na izborima za Skupštinu Beograda. Nismo jedino razumeli ultimativni ton i rokove Vašeg udruženja kojima se nevine žrtve, pa i deca, stavljaju u funkciju nečije predizborne kampanje.

Kao što ste videli u medijima, program Pokreta obnove Kraljevine Srbije nedvosmisleno se određuje i prema spomeničkim i memorijalnim kompleksima u Beogradu. Kao što je nosilac liste, povodom već započete inicijative formiranja i zaštite spomen-parka Kraljeva česma, u intervjuu u Politici formulisao da “novi bogataši ne zidaju vile na kosturima nevinih žrtava”. Obnova Kraljevine jeste i obnova sistema vrednosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava. Pa i prava na istinu, grob i obeležje, bez obzira na nacionalnost žrtava.

Molimo vas da nam, ukoliko postoji, što pre dostavite stvarni plan i činjenice vezane za izgradnju memorijalnog obeležja, za koje verujete da je u nadležnosti grada, kako bismo u Skupštini Beograda mogli, uz dužno poštovanje prema žrtvama, da zastupamo i vaše interese.”