Zabranom organizacije akcije Sedam hiljada institucije Republike Srbije danas su onemogućile da se u Beogradu oda počast žrtvama srebreničkog genocida.

Ovim potezom država je poslala jasnu poruku da proces suočavanja sa nasleđem ratne prošlosti u Srbiji ne postoji i da u javnosti nema prostora u okviru kojeg može da se govori o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije. Skup su zabranile institucije iste one države koja je 2007. godine presudom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom zato što nije uradila ništa kako bi genocid u Srebrenici sprečila.

Jasno je da zabrana skupa Sedam hiljada nema nikakve veze sa nemogućnošću instucija da obezbede sutrašnji skup. Odlukom se šalje poruka da država ne želi da omogući građanima i građankama Srbije da javno iskažu neslaganje sa politikom koja je 90-tih godina dovela do krvavih ratova. 

Zabranom okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srbije Vlada je obesmislila i prisustvo premijera Aleksandra Vučića komemoraciji u Potočarima. Njegov odlazak u Srebrenicu gubi na značaju činjenicom da su institucije države čiji je on premijer zabranile građanima i građankama da u javnom prostoru odaju počast stradalima u jedinom genocidu na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.