Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je danas od MUP-a Srbije primila rešenje o zabrani skupa prijavljenog za utorak 9. novembra u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vreme, umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična dela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama. 

Skup i uklanjanje murala koordinisano je zajedno sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija. Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru. Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”. Ovakvo obrazloženje razumemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, koje samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodu terora za ekstremističke grupe.

Ovog puta je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti – pitanje odnosa prema ratnim zločinima – pa je mehanizam zabrane usmeren ne prema huliganima nego prema antifašistima. 

Nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog pretnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup, a ipak su njihove pretnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava. To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima. Država godinama pokušava da izjednači dve grupe, predstavljajući nas ekstremima – sa jedne strane oni koji se zalažu za mir, za poštovanje žrtava, za poštovanje sudskih presuda, a sa druge strane nasilnici koji baštine fašističke i kolaboracionističke tradicije. Ta podela je potpuno veštačka, ali je apsolutno jasno na čijoj je strani država – jer je zabranom skupa i onemogućila uklanjanje murala Ratku Mladiću. Država je sačuvala mural Ratka Mladića.

Inicijativa će u najskorijem roku podneti žalbu na ovu zabranu, i sigurno će na sudu u narednim mesecima ili godinama dobiti potvrdu da je zabrana protivzakonita. Ali ključno pitanje je – ko će ukloniti Ratka Mladića sa izloga našeg glavnog grada?

Rešenje o zabrani javnog okupljanja možete pronaći ovde.