Pred Prekršajnim sudom u Beogradu danas je održan prvi pretres po prekršajnoj prijavi koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo protiv Anite Mitić, direktorke Inicijative mladih za ljudska prava, a povodom organizovanja komemoracije genocida u Srebrenici.

Iako je Inicijativa sudu najavila veliko interesovanje javnosti za ovaj pretres, pripadnici policije i sudske straže nisu dozvolili zainteresovanoj javnosti da uđe u zgradu suda. Suprotno Sudskom poslovniku, nije obezbeđena odgovarajuća sudnica, tako da su brojni građani i građanke ostali ispred sudnice ili zgrade suda. Policija nije dozvoljavala ni novinarima da uđu u sud, time kršeći Zakon o uređenju sudova u čijem sedmom članu piše da je raspravljanje pred sudom javno i da se može ograničiti samo zakonom, u skladu sa Ustavom. Novinari koji su naposletku pušteni unutra nisu smeli da unesu snimateljsku opremu.

Pravna zastupnica Anite Mitić je na samom početku pretresa predložila da se donese oslobađajuća presuda. U trenutku kada je održana komemoracija genocida u Srebrenici Zakon o okupljanju građana bio je u celini proglašen protivustavnim od strane Ustavnog suda Srbije, što čini i prekršaj za koji se Mitić tereti protivustavnim. Pretres je potom odložen kako bi se sudija upoznala sa odlukom Ustavnog suda.

Uoči početka pretresa se ispred zgrade Prekršajnog suda okupilo nekoliko desetina građana i aktivista nevladinog sektora koji su uz poruku #NijeOnaNegoJa pružili podršku Aniti Mitić i izrazili zajednički stav da ih nijedna prekršajna prijava, a posebno neosnovana, neće zaustaviti u borbi za pristojnu, drugačiju Srbiju u kojoj se priznaje istina o genocidu u Srebrenici, koja preuzima odgovornost za počinjene zločine i svakodnevno ulaže napore u proces pomirenja u regionu.

Više fotografija možete preuzeti ovde.