Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i forumZFD Zapadni Balkan obaveštavaju ovom prilikom javnost, ali pre svega MUP Srbije, da je nova promocija knjige osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, u organizaciji Srpske radikalne stranke (SRS), “Nije bilo genocida u Srebrenici” najavljena za večeras, 20. februara u sali Skupštine GO Novi Beograd sa početkom u 18 časova.

Imajući u vidu činjenicu da Zakon o javnom okupljanju izričito propisuje da okupljanje nije dozvoljeno kada su ciljevi okupljanja usmereni na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, kao i kada nastupi opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda, zahtevamo da policija zabrani najavljeni skup u sali Skupštine GO Novi Beograd. Okolnost da SRS, kao organizator, nema obavezu da prijavi skup koji se održava u zatvorenom prostoru ne abolira policiju da postupa u skladu sa svojim zakonskim obavezama i onemogući skup koji za cilj ima raspirivanje mržnje i netrpeljivosti.

Ne čudi nas gostoprimstvo i odluka Aleksandra Šapića i Opštine Novi Beograd da svojim partnerima iz SRS obezbede prostor za negiranje srebreničkog genocida. To je očekivano, imajući u vidu da se na mestu zamenika predsednika ove opštine nalazi Svetozar Andrić protiv koga je FHP 2. marta 2018. godine podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. Podsetimo, Andrić je izdao naređenje za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, a tokom maja i juna 1992. godine brigada kojom je komandovao, učestovala je u proterivanju bošnjačkog stanovništva u više od 20 sela u opštini Vlasenica. Ukazom predsednika Republike Srpske i danas osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Svetozar Andrić je 14. jula 1995. godine imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vreme dok su još uvek trajale masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka.  

Ovakav skup SRS-a, moralno neprihvatljiv, nosi i bezbednosne rizike. Podsetimo, nakon promocije 5. februara ove godine u Opštini Stari Grad gde su napadnute aktivistkinje i aktivisti naših organizacija pri čemu je izostala blagovremena osuda i reakcija nadležnih organa prvenstveno na negiranje genocida, a zatim i na nasilje nad mirovnim aktivisktinjama i aktivistima, Vojislav Šešelj je nastavio svoju turneju mržnje i promocije zločina po drugim gradovima u Srbiji (Novi Sad, Subotica, Bajina Bašta, Čačak i Zaječar) uz određene znake otpora građana, ali bez reakcije policije. Pozivamo MUP Srbije da ovom prilikom izvrši svoju obavezu u ime svih građana i iz pijeteta prema srebreničkim žrtvama.