YIHR Srbija i YIHR Kosovo sa zabrinutošću su ispratili zabranu ulaska u Srbiju karate tima koji je trebalo da predstavlja Kosovo na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu.

Ova odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije doneta je uz izgovor da je kosovska ekipa prekasno poslala pismo namere za ulazak u Srbiju. Pre nekoliko nedelja Vlada Srbije je zabranila sve mečeve ženske rukometne U20 reprezentacije Kosova u Kovilovu, uključujući i utakmicu između reprezentacija Srbije i Kosova, čime su sportski događaji politizovani, što smatramo neprihvatljivim.

Dve vlade bi trebalo više da ulažu u razmene, upoznavanje i saradnju mladih, sportista i drugih, a ne da ih onemogućavaju. Ovakvi potezi Vlade Srbije ne doprinose već usporenom procesu normalizacije između dva društva. YIHR Kosovo i YIHR Srbija će pažljivo pratiti razvoj događaja u odnosima između Kosova i Srbije i nastaviti da se protivimo onim aktivnostima koje krše slobodu kretanja i onemogućavaju saradnju između ova dva društva.