U okviru Putujuće škole o nacionalizmu, grupa od dvadesetak mladih iz regiona danas je posetila Hrtkovce, mesto u Vojvodini koje je poslednjih nedelja u fokusu pažnje javnosti nakon presude Mehanizma za međunarodne tribunale, kojom je Vojislav Šešelj osuđen za zločin protiv čovečnosti za progon Hrvata iz ove opštine.

U Hrtkovcima su između ostalog razgovarali sa župnikom Markom Kljajićem o progonu hrvatske zajednice iz Srema u periodu 1991-1995. godine.

Hrtkovci su poslednjih nedelja poprište nacionalističkog divljanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji uz prećutnu podršku državnog vrha i svih državnih organa nastavlja svoju kampanju zastrašivanja i pretnji, i to kao poslanik Narodne skupštine. Inicijativa se usprotivila Šešelju sa porukom – Ratni zločinci da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama – a ova poseta ima za cilj da mladim ljudima umesto medijskog cirkusa koji prati Šešelja, ponudi saznanja i činjenice o događajima u Hrvatskoj i Sremu.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje putujuću školu nacionalizma u okviru koje će mladi iz regiona tokom sedmodnevne škole imati priliku da posete mesta ratnih zločina i drugih masovnih kršenja ljudskih prava tokom ratova devedesetih. Predavanja i razgovori sa žrtvama i lokalnim stanovništvom organizovana su u Beogradu, Hrtkovcima, Novom Sadu, Osijeku, Vukovaru, Tuzli, Srebrenici i Sarajevu.