Skandalozna je jučerašnja ocena ministra Stefanovića, koji kaže da u Borči u subotu, 27. aprila  “nije bilo nikakvih incidenata” niti narušavanja javnog reda i mira. Stefanović je još jednom kao mnogo puta do sada izdao nalog policiji kako da postupa u interesima politike koju propagira, a ne zakona koje je dužna da štiti i poštuje.

Svedočili smo neverovatnom broju i raznolikosti pretnji nasiljem, pokazana kroz nekontrolisanu rulju, koja na internetu i na licu mesta monstruoznim pretnjama i svinjskim glavama seje strah i mržnju. Mera straha koji većina nas ne može da razume sažeta je u poruci izvinjenja vlasnika pekare kako bi se zaštitili životi porodice kao i zaposlenih.

Ministar policije i jedan od vodećih ljudi Srpske napredne stranke nemušto je pokušao da relativizuje napad, kao i da satanizuje sve koji su stali u odbranu života porodice iz Borče koja je meta linča ekstremnih desničara i nacionalista.

Potpuno saglasni nastupi ekstremističkih grupa i ministra Stefanovića su porodicu Djuraj primorali da se plaše za svoje živote. Poseban cinizam u saopštenju ministra unutrašnjih poslova predstavlja opis da nije bilo nijednog razbijenog prozora na pekari negirajući time pretnje i poruke mržnje koje umeju da budu glasnije od pucanja stakla. Ministar se udostojio da relativizuje linč nad pekarom “Roma”, napadima na imovinu i osobe srpske nacionalnosti na Kosovu u isto vreme kada su na meti etiketiranja njegove stranke i predsednika nezavisni mediji i politički neistomišljenici sa Kosova koji su takođe srpske nacionalnosti.

Ministar je ostao dužan javnosti objašnjenja zašto policija selektivno poštuje koncept spontanog okupljanja i to samo kada se okupljaju ekstremno nacionalističke grupe dok u drugim slučajevima poput komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, okupljanjima protiv projekta Beograd na vodi ili Protiv diktature policija piše prekršajne prijave za neprijavljene skupove organizatorima istih. Takođe, iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto policija nije prekinula okupljanje ispred pekare “Roma” imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare (pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama) što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava.

U svetlu teatralno najavljivanog današnjeg susreta u Berlinu, koji treba da predstavlja ključni iskorak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Inicijativa poručuje da ništa ne vrede susreti i dogovori lidera dva naroda ukoliko se istovremeno građani i ekstremističkih grupe huškaju jedni na druge. Ovakvi događaji i reakcije vlasti u Beogradu više liče na pripremu rata nego na stvaranje preduslova za mir.

 

Foto: wikimedia.org