Opozicione Dveri su pokrenule kampanju protiv „migrantske politike“ srpske vlasti. Tako je počela desničarska verzija kampanje pred izbore, a zapravo se radi o uznemiravanju javnosti, kažu sagovornici DW.

Boško Obradović je, kako je na Tviteru obznanila njegova stranka, „postao jutjuber pod stare dane“. Na videu koji je objavio, lider Dveri sipa nekakvu tamnu tekućinu, koja predstavlja migrante, u čistu vodu, i posmatrajući tu mešavinu primećuje da tu nešto nije u redu.

Spot pri kraju odlazi u nekakvo Obradovićevo predviđanje srpske budućnosti, u kojoj su većina imena na interfonu jedne stambene zgrade arapska, uz poneko srpsko prezime.

Taj nastup koji su mnogi ocenili kao „ksenofoban“ i „rasistički“ deo je upravo započete kampanje Dveri pod nazivom „Oslobođenje“. Ta stranka je pokrenula potpisivanje peticije protiv „migrantske politike“ u Srbiji.

Tako se tema na velika vrata uvodi u srpsku političku scenu premda do sada nije igrala bitnu ulogu – izbeglička kriza je, smatra se, zamrla, a dok je trajala, Srbija se pokazala kao solidan domaćin, ali pre svega kao zemlja koju migranti što pre gledaju da napuste.

Pokret Dveri se, objašnjavajući svoju politiku protivljenja „naseljavanju migranata“, poziva na politiku zemalja Višegradske grupe. Kažu da „s obzirom da je reč o četiri članice Evropske unije imamo puno pravo da i mi u Srbiji zastupamo istu takvu politiku koja zapravo garantuje bezbednost građanima Srbije i ne dozvoljava promenu strukture stanovništva po onome kako Aleksandar Vučić vidi našu budućnost“.

Pri tome se poziva na staru izjavu Aleksandra Vučića koji je, pozivajući se na neimenovanu analizu, govorio da će se kroz koju godinu izjednačiti broj onih koji napuštaju Srbiju i onih koji se u nju doseljavaju.

Dok su čak i pojedini akteri iz opozicionog Saveza za Srbiju osudili kampanju Dveri, podrška stiže sa krajnjeg desnog krila. Tako je ultradesničar Goran Davidović u poruci ispod klipa poručio „da ne valja mešati pića“. Teorije slične Obradovićevim redovno iznosi i lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović.

„Uznemiravanje javnosti“

Otkud to da su migranti uopšte tema? Zvanični podaci govore o nešto više od 4.000 migranata u Srbiji, dok procene nevladinih organizacija kažu da je u Srbiji u svakom trenutku negde oko 7.000 njih.

Bivši austrijski ministar tvrdi da postoji ugovor prema kojem se odbijeni tražioci azila vraćaju u Srbiju iako su tuda samo prošli. Srpska vlast ignoriše upite na tu temu, ali je DW došao do nekih odgovora u Beču. (25.01.2020)

Kao uvertira za sadašnju antimigrantsku kampanju poslužili su brojni napisi u srpskim medijima kako će Srbija postati tampon-zona za migrante i mesto u koje će Evropa vraćati odbijene tražioce azila.

Mediji govore o nekakvim „tajnim dogovorima“ koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučićtobože napravio sa pojedinim evropskim zemljama, i po kojima će se – u zavisnosti od toga koji tabloid čitate – u Srbiji završiti od 100.000 pa do više miliona migranata.  

Kako za DW kaže Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila, „isticanje migrantske problematike u prvi plan pokazuje da su se izgleda iscrpele neke druge teme“.

„Političari koji nisu uspeli da ponude nikakvo rešenje za neke druge teme sada čini mi se koriste sličnu retoriku koju smo videli i u nekim zapadnima zemljama“, nastavlja Đurović. „Kako migrante nema ko da brani, i kako oni nemaju svoj glas, sve ove kampanje protiv migranata vidim kao podizanje predrasuda, širenje straha i ksenofobije, a na kraju čak i uznemiravanje javnosti.“

Kontinuitet opasne politike

Potezi Dveri me nisu iznenadili, jer su oni samo kontinuitet njihove politike, ocenjuje za DW Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

„Taj deo političkog spektra nema odgovore na neke konkretne probleme koje ima srpsko društvo, i sada se okreće protiv migranata kojih zapravo i nema mnogo u Srbiji. To je politika koja nema negativan odnos samo prema migrantima, nego i prema slobodi okupljanja manjina, pre svega seksualnih manjina, kao i politika veličanja ratnih zločinaca od čega se Dveri i Boško Obradović i dalje ne ograđuju“, napominje Milosavljević.

Forsiranje teme migranata u kampanji bojkota pred izbore u Srbiji nije slučajno, smatra Milosavljević. „Mislim da je isticanje ove teme donekle u vezi sa nekim novim savezništvima koja su ekstremističke organizacije iz Srbije ostvarile sa drugim partijama i pokretima u Zapadnoj Evropi.“

„Podsetiću da su Dveri vrlo bliske sa partijom AfD u Nemačkoj, i u svemu tome se može primetiti da su i Dveri od jednog malog pokreta danas došli u poziciju da zapravo oni predvode opozicione proteste, da upadaju u zgradu RTS, i da oni negde kreiraju politiku najvećeg opozicionog bloka u Srbiji“, ističe naš sagovornik iz Inicijative mladih za ljudska prava.

 

Izvor: DW