U četvrtak 15. oktobra, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine biće otvorena izložba grupe umetnika iz Beograda pod nazivom “Analiza prostora”. Izložba koja je rezultat rada tri mlada beogradska umetnika je prvi umetnički projekat koji je podržan u okviru Zadužbine “Dani Sarajeva”.

“Analiza prostora” je zajednički rad autora Marije Kauzlarić, Sonje Radaković i Marka Tirnanića inicijalno je razvijen u okviru programa “Nove tehnologije 2014”, Galerije savemene umetnosti Pančevo. Autori su kroz lična nezavisna istraživanja došli do zajedničkog rada koji ispituje strukturu galerijskog prostora, procesa nastanka umetničkog rada kao i pozicije posmatrača u njemu. Uzimajući u obzir sam prostor galerije i trenutni društveni kontekst u kojem rad nastaje autori svoju prostornu instalaciju postavljaju tako da publika direktno učestvuje u njoj. Publika uzima učešće pri samom ulasku u galeriju. Prostor galerije je isparčan u manje prostore tako da rastura strukturu zadatih okvira. Manje celine zapravo čine instalaciju velikih razmera. Namera umetnika je da stvore manje intimne prostore u kojima posmatrač može da se izoluje tj. izdvoji od ostalih posetilaca ali da istovremeno njegov mir može biti svakog trenutka iznenada narušen.

Zadužbina “Dani Sarajeva” koja je podržala izlaganje ove izložbe u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, ustanovljena je 2014. godine sa ciljem da pruža podršku mladim umetnicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji svojim umetničkim delovanjem, preispitivanjem i kritikom društava u kojima živimo, stvaraju nove prostore saradnje između dve zemlje. Zadužbina je nastala kao rezultat transformacije festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” koji je od 2007. godine organizovala Inicijativa mladih za ljudska, a koji je imao za cilj da razbije ćutanje zvaničnog Beograda o opsadi Sarajeva, otvori prostor za obnavljanje veza narušenih tokom rata u Bosni i uspostavi nove veze među posleratnim generacijama.  

Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu u periodu od 15. do 30. oktobra 2015. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, ulica Zelenih beretki 8, Sarajevo.