Izjava Srđana Noga kojom preti smrću premijerki Ani Brnabić predstavlja apsolutni vrhunac sve prisutnijeg govora mržnje u domaćem javnom prostoru. Ne postoji način da se ova izjava ublaži, niti kontekst koji bi mogao ovu izjavu opravdati.

Funkcija narodnog poslanika ne sme Nogu pružiti zaštitu u ovom slučaju, naprotiv, ta funkcija treba da predstavlja dodatnu odgovornost.

Ovakva izjava je nažalost moguća u društvu u kome se kontinuirano ignoriše govor mržnje i raspirivanje mržnje po rodnoj, nacionalnoj, seksualnoj, verskoj, političkoj i drugim osnovama. Državni organi, političke, akademske i društvene elite i mediji predugo su nemi i neaktivni u suzbijanju govora mržnje, i posledica toga jeste da je on svakodnevna pojava u našoj javnosti.

U društvu u kome je osuđeni ratni zločinac narodni poslanik, a osuđeni diskriminator dekan Pravnog fakulteta, Vjerica Radeta potpredsednica parlamenta više ne govorimo o pojedinačnim incidentima već o sistematskom širenju mržnje. Upravo zbog toga, reakcija na izjavu Noga ne sme biti pojedinačna, već mora inicirati širu društvenu reakciju.

Odgovornost za širenje mržnje mora biti i krivična i prekršajna, ali se takođe mora govoriti i o društvenoj i političkoj odgovornosti.

Narodni poslanici i poslanice, a posebno predsedavajući parlamenta, moraju biti jedinstveni u osudi mržnje, bez obzira na poslaničke grupe koje predstavljaju. Tužilaštvo mora biti među onim milionskim auditorijumom koji prati televizijske i onlajn sadržaje i adekvatno reagovati. Akademska javnost ne sme dozvoliti da naš obrazovni sistem nastavi da generiše predrasude, mržnju i diskriminaciju kroz literaturu i nastavni kadar.

Odgovornost političkih elita, i vlasti i opozicije, je u ovom slučaju najveća, i njihova obaveza je da povedu ovu koordinisanu akciju protiv mržnje i da joj pruže svaku podršku.

Foto: N1 info