Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) je zajedno sa svojim aktivistkinjama imala priliku da bude deo Kaleidoskop festivala koji se održao u Tuzli između 25. i 30. jula. Tokom petodnevnog programa, aktivistinje i posetioci festivala mogli su da učestvuju u nizu manifestacija poput predavanja o vršnjačkom nasilju, suočavanju sa prošlošću, aktivizmu, ali i  izložbi, plesnih radionica i muzičkih koncerata.

Jedna od glavnih aktivnosti ovogodišnjeg festivala, na kojoj je Inicijativa učestvovala, bila je oslikavanje murala u Gradskom parku u Tuzli. Ideja murala je da pošalje poruku mira i saradnje između mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine. U saradnji sa lokalnim umetnicima iz Tuzle, učesnici i učesnice festivala iz Srbije i BiH pomagali su u osmišljavanju i izradi murala. 

Put za Tuzlu sa Inicijativom mladih za ljudska prava mi je bio važan jer sam kroz festival mogla da budem u kontaktu sa političkim temama, ali na skroz neformalan način kroz muziku, radionice, izložbe i slikanje. Dopalo mi se i nadam se da će se nešto ovakvo ponovo da se organizuje” , rekla je aktivistkinja i učesnica festivala Isidora Petković. 

 

Blog content photo for Kaleidoskop Festival

Pored učestovanja u kreiranju murala, Inicijativa je u saradnji sa organizacijom Revolt Tuzla i Memorijalnim centrom „Kapija” održala radionicu „Suočavanje s prošlošću iz perspektive mladih: Kultura sećanja radi kulture mira”. U sklopu radionice, učesnici i učesnice festivala imali su priliku da čuju više o zločinu na tuzlanskoj Kapiji, predmetu Đukić, ali i da razgovaraju sa roditeljima dece ubijene na Kapiji. Radionica je završena dokumentarnim filmom o zločinu na Kapiji. 

Na putu do Tuzle sam odlučila da se informišem malo o gradu u koji idem i čitala neke zanimljivosti koje mi je algoritam ponudio. Ono što nisam znala da će me dočekati su mladi sa spremnom inicijativom za promene, mladi koji se uduružuju na putu stvaranja boljeg društva. Jesam pročitala da su tuzlanske ulice uske, ali nisam da je gostoljubivost toliko široka.” rekla je za kraj naša aktivistkinja Mila Pajić.