Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) pokreće kampanju mapiranja murala i grafita „Da istina više ne kasni” i poziva građane i građanke Srbije da se priključe kampanji tako što će fotografisati grafite, murale, simbole i crteže Ratka Mladića u svojoj okolini. 

Kao što se Mladić skrivao od suda koristeći taktiku pod nazivom „istina koja kasni”, tako se danas muralima sa njegovim likom krije istina o zločinima za koje je odgovoran. Da istina više ne kasni, hajde da zajedno očistimo zidove i obraz naše države.

Fotografije je potrebno postaviti na Tviter ili Instagram sa lokacijom i heštegom #istinanesmedakasni, #mural, #cistobrazbeograda, ili poslati na mejl [email protected], uz informacije o lokaciji i kratak opis – da li je u pitanju zgrada obrazovne ustanove, studentskog doma, da li je zgrada zaštićena od strane države, kakva je prometnost ulice u kojoj se nalazi grafit, crtež ili mural posvećen Mladiću. Rok za slanje fotografija je 20. oktobar 2022. 

Neuklanjanje murala posvećenih Mladiću i njihovo prećutno odobravanje od strane vlasti, lice je politike koja slavi i štiti zločince. Politika negiranja zločina i slavljenja zločinaca napravila je od Mladića heroja. Kao heroj slavi se i brani osoba koja je osuđena na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u više opština u Bosni i Hercegovini (BiH).

Simboli, murali, grafiti i stensili koji veličaju ratne zločine i ratne zločince ne bi trebalo da budu prisutni u javnom prostoru, a institucije bi trebalo da ih uklone, kao i da se pridržavaju međunarodnih obaveza u vezi sa ljudskim pravima i poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozivala je predstavnike institucija Srbije, da u skladu sa zakonom i zahtevom stanara, komunalnim službama nalože uklanjanje murala posvećenih Mladiću, kao i drugih crteža, simbola i murala posvećenih ratnim zločincima. Od tog trenutka natpisi koji slave ratne zločince preplavili su kako Beograd tako i druge gradove u Srbiji i regionu. Kako više od godinu dana institucije nisu reagovale na naše zahteve, odlučili smo da se obratimo građanima i građankama, da nam se pridružite u akciji mapiranja murala, crteža, simbola, grafita i stensila koji slave lik i delo Ratka Mladića.

Kampanja je je deo projekta „REKOM mreža pomirenja” koji finansijski podržava Evropska unija. Sadržaj kampanje je isključiva odgovornost Inicijative mladih za ljudska prava i ne odražava nužno stavove Evropske unije.