Tužba je podneta Prvom opštinskom sudu u Beogradu 12. maja 2006. godine, a u njoj se zahteva da bude utvrđeno da pomenuti tekst predstavlja govor mržnje, da tekst bude uklonjen sa internet stranice ovog dnevnog lista, da se zabrani osnivaču i glavnom i odgovornom uredniku da ubuduće objavljuju tekstove slične sadržine, kao i da se na istom mestu objavi presuda bez ikakve naknade i komentara.

U dnevniku “Kurir” je 13. aprila ove godine, na strani broj 23, objavljen članak „Navijači Prištine istakli transparent “Srbija kao ‘nokija’, sve manja i manja”. Ovaj tekst predstavlja govor mržnje zbog toga što se u njemu za Albance koristi pežorativni termin “Šiptari”, sa jasnom namerom da se ceo narod omalovaži i uvredi. Aludira se i da bi Albanci “brže napredovali kada bi u Beogradu i dalje imali staratelja”, što ukazuje i na određene ratno-huškačke elemente teksta. Dodaje se da Albanci “do juče ni za sapun nisu znali, a limun su grizli sa korom, a danas su u prilici da se sprdaju na račun srpske nesposobnosti”. Ovim se Albanci žele prikazati kao prljav i necivilizovan narod, u odnosu na koji su Srbi superiorni.

Ovaj tekst predstavlja jedan od najekstremnijih primera govora mržnje, koji pojedini mediji u Srbiji kontinuirano koriste kada su u pitanju kosovski Albanci. Inicijativa mladih za ljudska prava će i ubuduće reagovati na slične primere zloupotebe novinarske profesije i širenja nacionalne, verske, rasne i rodne netrpeljivosti.