Presudom Apelacionog suda u Beogradu potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, u postupku protiv izdavača tabloida Informer “Insajder tim” i Dragana Vučićevića, kojom su informacije objavljene u ovom dnevnom listu označene kao govor mržnje.

U konačnoj presudi navedeno je da kvalifikovanje Inicijative mladih za ljudska prava kao “soroševsko-šiptarske-fašističke organizacije” koja pravi “haos širom Srbije” i sprovodi “fašistički teror u našoj zemlji” predstavlja govor mržnje jer se istim podstiče na nasilje, mržnju, i diskriminaciju protiv udruženja i njegovih članova_nica po osnovu pripadnosti ovom udruženju.. 

Kako je presuda potvrdila, cilj senzacionalističkih naslova tekstova bio je da se članovi Inicijative diskredituju i podvrgnu diskriminaciji. 

“Zadatak medija jeste da informišu u javnom interesu, a ne da dodatno podižu tenzije”, navodi se u presudi, uz dodatak da se informisanje javnosti može vršiti na način “kojim se potvrđuje načelo jednakosti, i govorom koji nije govor koji mrzi kakav je nesumnjivo govor kojim se članovi udruženja označavaju kao  fašisti, a udruženje kao “soroševsko – šiptarska – fašistička organizacija”.

Ovo je samo jedna od niza sudskih odluka protiv dnevnog lista “Informer”, a podsećamo da je nekadašnja direktorka Inicijative mladih za ljudska prava već dobila spor protiv ovog lista kada je potvrđeno da upotreba termina “Šiptar” predstavlja govor mržnje i diskriminaciju prema albanskoj nacionalnoj manjini.

U svetlu aktuelnih događaja u Srbiji, kao i zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”, napominjemo da je uloga medija u društvu velika, a samim tim i njihova odgovornost. Izveštavanje praćeno govorom mržnje ne može se braniti medijskim slobodama. Ovakvo izveštavanje određenih medija jedan je od razloga za stvaranje atmosfere nasilja u društvu, a upravo ova presuda to i potvrđuje.