Članovi/ce Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda otputovali su na komemoraciju srebreničkim žrtvama 11. jula u Potočare. Sa članovima/cama Inicijative mladih u Potočare je otišlo i 30 studenata/kinja jevrejskog i palestinskog porekla, članova/ca nevladine organizacije “Abraham’s Vision” iz SAD.  

Članovi/ce Inicijative su odlaskom u Potočare hteli da podsete vlast Srbije da „odbijanjem da saopšti punu istinu o postupanju države Srbije u srebreničkom zločinu, nastavlja sa politikom poricanja zločinačke prošlosti. Srbija neće biti demokratska država sve dok pravda za žrtve ne bude postignuta i dok odgovornost za teške zločine ne preuzmu institucije“.

Nakon konferencije za štampu i projekcije filma “Kolutovi dima” autora Nemanje Stjepanovića, održana je ulična akcija u centru Niša. Ulična akcija je obuhvatala špricanje i deljenje majica i bedževa sa likom Ratka Mladića i natpisom Traži se zbog genocida. Cela akcija je bila na ivici incidenta, građani/ke su izvikivali parole: Jeste li vi muslimani? Idite onda iz naše zemlje? Vama ovde nije mesto! Trebalo bi da vas pošaljemo na Kosovo da vas tamo siluju! Vi niste Srbi! Kako možete da dirate narodnog heroja? On je naš otac!

Nakon ovog događaja, dva puta u dva dana policija u Nišu je ispitivala koordinatorku kancelarije Inicijative u Nišu, Maju Stojanović i aktiviste Inicijative Dušana Pavlovića, Radojicu Bunčića i aktivistkinju Kseniju Stojanović, pod sumnjom da su crtali grafite sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, ispod kojeg je pisalo “Tražen zbog genocida”. U Knjaževcu su građani/ke dobili letke, a neki su ih zatekli pod automobilskim brisačem.

Materijal  sa porukom „Vratimo dostojanstvo i sebi i žrtvama“ je podeljen u centru Sombora. Prekrečeni su grafiti na kojima je pisalo „Velika Srbija“, te „Srbija Srbima“. Zrenjaninci/ke su 11. jula ujutro prekrečili grafit u parku iza Kulturnog centra. Podeljeni su leci sa porukom „Da ne zaboravimo“ i „Vratimo dostojanstvo i sebi i žrtvama“. Obeležavanje 11. godišnjice zločina u Srebrenici u Pančevu je trajalo nekoliko dana. I Pančevci/ke su videli film „Kolutovi dima“ u  Domu omladine, a na lokalnoj TV inserte iz filma. Malobrojna publika u Domu omladine je u gotovo u grobnoj tišini odgledala ispovest Kade Hotić i nakon toga komentarisala tragičnu sudbinu ove žene i njenih sugrađana/ki. Ekipa od sedam mladih ljudi je u Novom Bečeju, nedaleko od centra grada, prekrečila grafite sa „SS“ i kukastim krstom, a potom je, podeljena na dve grupice sa obe strane glavne bečejske ulice delila letke.

U organizaciji kragujevačke kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava godišnjica zločina u Srebrenici obeležena je emitovanjem dokumentarnog filma “Kolutovi dima” na RTV Kragujevac, a sutradan su članovi/ce Inicijative mladih sa Koalicijom mladih Srbije i Omladinskom grupom Helsinškog odbora za ljudska prava u Kragujevcu održali konferenciju za novinare/ke kako bi javnost podsetili na najstrašniji evropski zločin posle Drugog svetskog rata, i poručili da najodgovorniji akteri zločina ne samo da nisu izvedeni pred lice pravde, nego se proglašavaju nacionalnim herojima.