Na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA), Beograd Prajd osvojio je titulu grada domaćina i organizatora godišnje evropske manifestacije Euro Prajd 2022, pobedivši ostale kandidate, Barselonu, Lisabon i Dablin.

Euro Prajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima u organizaciji događaja još od 1992. godine i Beograd je jedinstven po tome što će se Euro Prajd 2022 događaj prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA). 

Goran Miletić, Direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders i član organizacionog odbora Beograd Prajda nakon glasanja izjavio je da je Euro Prajd 2022. godine mogućnost da se LGBT zajednica Zapadnog Balkana osnaži i da se reafirmišu promocije evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

“Euro Prajd nam pruža mogućnost da predstavimo Beograd kao nezaobilaznu turističku destinaciju, bezbednu i otvorenu za sve. Verujemo da će Euro Prajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica”, naveo je Miletić.

Miletić je dodao i da će Euro Prajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda.

“Želeo bih da se zahvalim svim organizacijama za ljudska prava sa Zapadnog Balkana koji su bili i ostali naši glavni saveznici, aktivistima i volonterima okupljenim oko Beograd Prajda kao i Turističkoj organizaciji Srbije na celokupnoj i svesrdnoj podršci”, rekao je Goran Miletić iz Beograd Prajda.

Koordinator Beograd Prajda Marko Mihailović izjavio je po objavi odluke o lokaciji održavanja Euro Prajda 2022. godine da je izbor Beograda kao grada domaćina velika potvrda rada i cilja koji je postavljen pred organizacionim timom Beograd Prajda kada se započelo sa organizacijom.

“Ovu pobedu posvećujemo svim našim volonterima, aktivistima i ljudima koji su nas sve ove godine podržavali. Euro Prajd 2022 u Beogradu nam daje priliku da Evropi i svetu pokažemo i pozitivne strane Balkana, ali najvažnije od svega je da ovim događajem želimo da ukažemo na duboke razlike koje imamo u društvu kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT zajednica na Zapadnom Balkanu”, rekao je Mihailović.

Euro Prajd se organizuje od 1992. godine – svake godine u drugom gradu Evrope i okuplja između nekoliko desetina hiljada učesnika do čak 3 miliona, koliko ih je bilo 2017. godine u Madridu.